NVL 2019: St. Petrsburg Valkyries vs. Roosters Women, alkulämmöt

23.5.2019

Ollaan valmiita fyysiseen kamppailuun

Lauantaina 25.5.Roosters Women matkaa kauden ensimmäiseen vieraspeliinsä St.Petersburg Valkyriesin tämän kauden kotikentälle Kotkaan. 12:00 Karhulan Keskuskentällä alkavassa kamppailussa kohtaavat kaksi voitotonta joukkuetta. Helppoa päiväpuhdetta ole odotettavissa. Helsinkiläisten päävalmentaja Jesse Jalo ei odota vastustajan kovin paljoa muuttaneen tyyliään ja tietää että aina vaarallinen keskushyökkääjä Daria Briukhovetskaja on tänäkin vuonna saatava pidettyä aisoissa.

– Ensimmäiseen vieraspeliin lähdetään edelleen hakemaan oman pelin loksahtamista kohdilleen. Pietari tuskin tulee vaihtamaan liikoja pelisysteemiään, vaan jatkavat vanhalla tutulla systeemillä. Heti ensimmäinen asia missä täytyy olla hereillä, on heidän lyhyet (aloitus)potkunsa ja se että he eivät punttaa (lentopotkaise) ollenkaan. Heidän pelinrakentajalla on hyvä käsi ja he heittävät paljon. Heidän numero 89 on saatava kuriin tai tulee pitkä päivä.

Helsinkiläisjoukkueen haasteet jatkuvat, mutta tavoitteista ei Jalo tingi.

– Meillä on pari erittäin ikävää loukkaantumista ja joudutaan tekemään isojakin muutoksia pelaajistoon. Nöyränä lähdetään kohtaamaan Valkyries ja koetetaan saada avauspisteet kotiin sieltä.

Myöskään Valkyriesin päävalmentaja Ilya Kravtsov ei ole tyytyväinen kauden aloitukseen, mutta viime kautta pidempi runkosarja antaa jonkin verran tilaa virheiden korjaamiseen.

– Tietenkään kukaan ei halua aloittaa kauttaan 0 – 2, mutta kymmenen ottelun runkosarja tarjoaa jonkin verran tilaa virheille ja kurssin kääntämiselle oikeaan suuntaan. Tiedämme ettemme edellisissä peleissä pelanneet sillä tasolla millä halusimme, mutta tiedämme myös tarkalleen mitä meni vikaan ja tämä antaa mahdollisuuden tarkkaan suunnitelmaan asioiden korjaamiseksi.

Kravtsov arvioi vastustajan leirissä liikkuvan samanlaiset ajatukset ja odottaa mielenkiintoista ottelua Valkyriesin uudella kotikentällä.

– Samaan aikaan olen varma, että Roostersilla on samanlaiset tunnelmat ja pelistä on tulossa erittäin kova molemmille joukkueille. Kummankin joukkueen vahvuudet vastaavat hyvin toistensa heikkouksiin, joten ratkaisevaa tulee olemaan suorittaminen ja varmistaminen, ettei vastustaja pääse käyttämään liikaa hyväkseen näitä heikkouksia. Lisäksi Kotkassa pelaaminen on innostava uusi aluevaltaus meille. Toivottavasti se on pitkäaikaisen tradition alku.

Edellisessä pelissä Trojans Womenia vastaan helsinkiläispuolustus oli kovilla. Lauantaina puolustuksenkoordinaattori Joni Niskanen uskoo puolustuksensa olevan valmis uuteen koitokseen fyysistä vastustajaa vastaan.

– Pietari on erittäin kovaa pelaava joukkue ja heidän hyökkäys on monipuolinen. Ottelusta on odotettavissa fyysinen kamppailu ja siihen olemme valmiita.

MVP-palkinnon kaapannut Valkyriesin Daria Briukhovetskaia oli välieräottelussa 2019 pitelemätön ja takoi joukkueelleen aimo annoksen jaardeja. Kuva: EkiTee Photography

Meidän on iskettävä vielä kovempaa

Lohjan suunnalta helsinkiläisjoukkuetta vahvistava Heidi Abrahamsson pelasi jo Turkua vastaan hyökkäyksenlinjassa ja sisempänä laitahyökkääjänä (tight end). Vanhan pelikokemuksen lisäksi uuttakin opittavaa on tullut eteen.

– Lauantain peliin on ladattuna valtava määrä peli-intoa, sillä loukkaantumiset ovat vähän vaikeuttaneet pelaamista ja treenaamista viime kaudella ja nyt myös harjoittelukaudella. Pelissä nähdään oppiiko vanha koira uusia temppuja, kun pääsen haastamaan itseäni täysin uudella pelipaikalla.

Täysin tuntematon lauantain vastustaja ei ole ja Abrahamssonin odotuksissa onkin tuima kamppailu, mutta tavoitekin on selvä.

– Pietarin pelejä olen nähnyt muutaman vuosien varrella ja vaikuttavat motivoituneelta joukkueelta. Sen kertoo jo sekin, että jaksavat tulla Suomeen asti pelaamaan. Tiukka vääntö siis tulossa, koska me lähdetään hakemaan pisteet kotiin.

– Pakko se on todeta, että kausi ei ole alkanut joukkueen osalta niin kuin toivottiin. Kaksi häviötä takana, joten parannettavaa on paljon. Videoita on katseltu, treeneissä käyty kuvioita läpi ja korjailtu blokkausvirheitä, Sanna Honkanen kuvailee hyökkäyksenlinjan valmistautumista otteluun.

Hän odottaa Pietarin suunnalta tulevan vastaan juoksuvoittoisen pietarilaisjoukkueen suomalaisilla lisämausteilla.

– Paljon juoksua pelaava joukkue. Joukkueessa on erittäin hyvä ja nopea keskushyökkääjä, jonka juoksut pitää saada pois. Eikä pidä unohtaa Kotka Eaglesin kanssa farmisopimuksen myötä Valkyriesissä pelaavaa erittäin nopeaa Essi Söderholmia, joka pystyy pelaamaan useammalla pelipaikalla.

Joukkueet kohtasivat edelliskaudella välierässä ja siinä runkosarjan viimeinen runsaspisteinen Roosters-voitto kääntyi pietarilaisten niukaksi voitoksi. Laitahyökkääjä Vera Holmqvist haluaa lauantaina maksaa potut pottuina takaisin.

– Peliin valmistaudun hiomalla pelikuvioita ja ajoituksia. On tärkeää saada ajoitukset kuntoon hyökkäyksen puolella ja etsiä Valkyriesin pelistä kovimmat haasteet sekä heikot kohdat. Odotan Pietarista tulevan kovan juoksupainotteisen vastuksen. Edellisen kauden viimeinen tappio painaa vielä vähäsen hampaankolossa, joten nyt pistetään parastamme. Katsotaan sitten mihin se riittää.

Tukipuolustaja Hilkka Rahkonen ei ole tyytyväinen kauden alkuun, mutta on luottavainen otteiden paranemiseen Naisten Vaahteraliigan edetessä.

– Kausi ei ole alkanut ihan niin ruusuisesti ja paljon on korjattavia asioita. Mutta nyt kun kaksi kierrosta on pelattu ja on saatu videomateriaalia omasta tekemisestä, niin korjausliikkeitä on ”helpompi” tehdä. Luotan meidän valmentajien hoitavan homman kuntoon. Valmistautuminen seuraavaan peliin menee samalla rutiinilla kuin aiemminkin, videoita katselemalla Pietarin pelaamista peleistä ja treenaamalla omaa henkilökohtaista tekemistä sekä tiimityöskentelyä kentällä.

Jos on Valkyries Rahkoselle tuttu, hän uskoo myös heidän osaavan valmistautua Roosters Womenia vastaan. Lauantaina helsinkiläisten on oltava pietarilaisia sitkeämpiä.

– Kotkassa meitä odottaa hyvin fyysinen joukkue. Hekin ovat nähneet meidän nauhamme ja osaavat varmasti iskeä heikkoihin kohtiin. Valkyries iskee varmasti kovaa vastaan, joten meidän on iskettävä vielä kovempaa.

Hilkka Rahkonen pääsi viime kaudella runkosarjan viimeisessä pelissä ensimmäistä kertaa pisteenteon makuun. Kuva: EkiTee Photography

St. Petersburg Valkyriesin ja Roosters Womenin välinen ottelu alkaa Karhulan Keskuskentällä Kotkassa lauantaina 25.5. kello 12:00.

Valtatie E18 tuo melkein kentän portille saakka. Tule paikalle kannustamaan Roosters Women voittoon!

Teksti: Pekka Lylyharju