Roosters puolustaa mestaruutta Vaahteramalja XXXVI:ssä

Nousujohteisesti pelannut Helsinki Roostersin puolustus saa lauantaina vastaansa Sonera Stadiumilla suomenmestaruus- finaalin arvoisesti tehokkaan monipuolisesti pelaavan Seinäjoki Crocodilesin hyökkäyksen.

Seinäjoen suomalainen valmennustiimi on jatkanut muutosta siirtyä hyökkäämään ensisijaisesti ilmassa juoksun sijaan. Tänä vuonna Crocodiles eteni 64% heittäen kun 2011 myös finaalin päättyneellä kaudella heittojaardien osuus oli vain 22% hurjasta 5014 kokonaisjaardista. (Crocodilesin heittojaardien osuus 2011 22%, 2012 44%, 2013 53%, 2014 60%, 2015 65%). Kaikkien yritysten määrässä Seinäjoen hyökkäyksen koordinaattori Vesa Jalava kutsui runkosarjassa heittopelin 5,4 kertaa kymmenestä. Roostersin hyökkäys on edennyt heittämällä 58% jaardeistaan kun Jalavan kollega Jens Holmström on käskyttänyt Roostersin heittohyökkäykseen 5,2 kertaa kymmenestä.

Hyvässä pilvettömässä säässä Sonera Stadiumin valonheittäjien alla Crocodiles varmasti jatkaa heittosirkustaan, jota täydentää ihmiskuula, keskushyökkääjä Damonshay Pitt.

Haastattelimme Roostersin puolustuksen valmennusta heidän tunnelmista ja vastauksistaan kun Vihreä iskee lauantaina Soneralla.

Puolustuksen takakentän valmentaja Kalle Karppinen on tehnyt tuttuun tapaan pitkää iltaa hioessaan Roorsterin puolustusta parhaaseen iskuun yhdessä päävalmentaja Juha Hakalan ja tukimiesten valmentaja Toni Luomajoen kanssa,

”On hienoa päästä taas valmentamaan Vaahteramaljassa myös näin kesken kauden mukaan tulleena. Roostersilla on kova puolustus, jota on ollut ilo hioa huippukuntoon kauden viimeisillä viikolla. Ville Roitto on jatkanut vahvaa nousuaan suomalaisten takapuolustajien eliittiin. Tulokas Ville Rontu on ensimmäisellä kaudellaan kehittynyt pitkälle ja lunastanut vakiopaikan aloituskokoonpanossa hyvällä pelillä sekä heittoa että juoksua vastaan. Benji Bubik ja Stephen Peyton ulkomaalaisvahvistuksina täydentävät nelikon erinomaisesti ja auttavat puolustuksen koordinaattoria saamaan kentälle suotuisat matchupit Crocodilesin varsin leveää laitahyökkääjäkaartia vastaan. Vastustajan heittopeli on yksinkertaista mutta tehokasta, pakottaa puolustamaan koko kenttää sivurajalta sivurajalle maaliin saakka, ja nopeat laitahyökkääjät pystyvät rankaisemaan pienistäkin virheistä. Tarkkana saa olla, mutta niin aiomme ollakin.”

Tukimiehiä viimeiset viikot valmentanut Toni Luomajoki odottaa kovavauhtista ottelua,

Tukimiehillä tulee riittämään haastetta Crocodilesin räjähtävän hyökkäyskaluston kanssa. Keskushyökkääjä Damonshay Pitt on vaarallinen, ja lisäksi Crocoilla on useampikin pätevä pelaaja heittää tarvittaessa hänen tilalle. Juoksun lisäksi pitää pystyä puolustamaan Crocodilesin tehokasta heittopeliä. Dustin Illetschkon, Santtu Äyräväisen ja Niko Kuikan johtama linebacker-osastomme on todella kova ja pystyy vastaamaan haasteeseen. Pääasia on pelata kurinalaisesti omien vastuiden kautta.”

Päävalmentaja Juha Hakala on tehnyt töitä loppukauden puolustuksen linjan kanssa Ilari Nikun lennettyä Kaliforniaan jatkamaan opiskeluja. Hakala lähtee neljänteen peräkkäiseen Vaahteramaljaan luottavaisen innostuneena,

”On erittäin hienoa jälleen kerran päästä valmentamaan Vaahteramaljan tasoiseen otteluun sekä ottelutapahtumaan jossa on myös normaalia enemmän yleisöä, joka vääjäämättä tuo otteluun enemmän tunnelmaa ja latausta. Seinäjoen hyökkäyksenlinja on isokokoinen, jonka terävimpänä kärkenä toimivat maajoukkueestakin tutut tacklet Sami Rantanen ja Riku Alakoskela. Seinäjoen hyökkäyksenlinja pelaa myös hyvin yhteen yksikkönä, siitä osoituksena on kauden aikana vain 12 päästettyä pelinrakentajan säkitystä. Puolustuksen linjapelaajiemme tuleekin pystyä antamaan painetta Justin Sottilarelle heittopeleissä sekä juoksua vastaan pitämään maansa, jotta tukimiehillä on helpompi työ yrittää pysäyttää Damonshay Pittin juoksut. Itse odotan koko puolustuksen linjalta Aleksi Aitala, Lasse Kankaanpää, Victor Sarvi, Roope Lindfors, Ville Valasti ja Patrik Asen aktiivista peliä, jossa jokaiselta löytyy ”metsästys halua” joka downilla jahdata vastustajan pelinrakentajaa tai pallonkantajaa aina vihellykseen saakka.

 

”Hyökkäys tuo yleisön ja puolustus voittaa mestaruudet”

Amerikkalaisen jalkapallon puolustuspelaaminen huipputasolla on vaativa tehtävä niin valmennukselle kuin pelaajillekin. Puolustus pyrkii ennakoimaan ja arvaamaan mahdollisimman hyvin vastustajan hyökkäyksen tulevan pelin muun muassa heidän kenttäaseman, yritysvuoron ja etäisyyden uusiin yrityksiin, hyökkäyksen miehityksen, aloitusmuodostelman ja vastustajan aikaisempien pelien taipumusten (tendencies) perusteella. Samaan aikaan puolustus haluaa hämätä hyökkäystä näyttämällä kentällä ennen aloitussyöttöä jotain muuta kuin, mitä puolustuksen koordinaattori peliksi määrännyt. Puolustuksen pelaajilla on tiukat vastuut ja avaimet, joita he lukevat hyökkäyksen pelaajien liikkeistä. Avaimet luetaan ja niihin pitää pelikutsun mukaisesti reagoida nopeasti ja samalla pyrkiä voittamaan taistelut blokkaajia vastaan tai pysymään nopeiden laitahyökkääjien mukana näiden pyrkiessä vapaaksi. Pallon kantajan ja kiinniottajien taklauksiin pitää saada useita puolustuksen pelaajia mukaan. Välillä puolustus ottaa aloitteita omiin käsiin lähettämällä pelinrakentajan kimppuun blitsaavia pelaajia.  Vaahteramaljassakin ratkaisevassa roolissa tulee olemaan se, kuinka hyvin puolustus pystyy reagoimaan ja sovittautumaan vastustajan muuttaessa pelaamistaan.

Lue myös Roostersin hyökkäyksen ennakko

CRO-ROO_1200x628_NEW