Fysiikkavalmentaja Olli Jussila

Olli Jussila
Kansallisuus
fin Suomi
Nykyinen joukkue
Roosters
Aiemmat joukkueet
Bulldogs

Kotikaupunki: Järvenpää, kotoisin Nivalasta

Työskentelee kehityspäällikkönä teleoperaattorilla

twitterinstagram

Olli Jussila tuli Helsinki Roostersin riveihin Sipoo Bulldogsista poikiensa siirryttyä Helsinki Roostersiin pelaamaan vuonna 2011. Roostersin harjoituksissa alkoikin näkyä nopeasti muutoksia; harjoituksissa oli alkuun kunnon lämmittelyt ja pelaajien fyysiseen kuntoon alettiin kiinnittämään enemmän huomiota kuin aikaisemmin. Helsinki Roostersissa oli ollut tasokas lajivalmennus jo aikaisemminkin, mutta Ollin myötä seura on saanut uutta tuulta purjeisiin harjoitteiden laajentuessa erityisesti liikkuvuutta ja nopeutta kehittävään suuntaan. Roostersin 2012 menestyksen myötä Ollin tuoma uudenlainen työ seuran ja joukkueen kehittämiseksi palkittiin SAJL:n Vuoden valmentaja-valinnalla.  Fysiikkavalmennuksen lisäksi Olli on aktiivinen Roostersin Media&Communication tiimin jäsen.

 Millainen on urheiluhistoriastasi ?

Tässä vaiheessa elämää historia onkin osuva termi. Urheilu- ja liikkuminen oli nuorena minulle kaikki kaikessa.  Aikaa kului yleisurheilu- ja lentopallo harjoituksissa jopa liikaakin. Lukiossa tavoitteena oli päästä opiskelemaan Jyväskylään liikuntatieteelliseen, jonka motivoi opettelemaan voltit permannolla ja kiepit sekä kipit rekillä. Päälajini olivat pituushyppy ja kolmiloikka. Liikuntatieteellisen sijaan päätin hakeutua kuitenkin insinööriopintoihin Helsinkiin ja oma kilpailu-ura päättyi 21 vuotiaana. Siitä urheilu jatkui silloisen tyttöystävän ja nykyisen vaimoni Maartin perässä juoksemisena lenkeillä. Maarit oli Suomen kärkipään juoksijoita 800:lla ja 1500metrillä. Näillä taustoilla lapsemmekin ovat sitten ajautuneet urheiluharrastusten pariin aloittaen juoksukilpailuilla kaverien kanssa talomme ympäri ja peleillä läheisen kyläkoulun kentällä.

Miten ajauduit juuri amerikkalaisen jalkapallon valmentajaksi ?

Lapset vetivät lajin pariin. Järvenpään Palloseurassa olen ollut valmentajana kaikkien kolmen lapsemme joukkueissa erilaisilla vastuilla. Vanhin lapsemme Henri liittyi 13 vuotiaan Ranta-ahon Mikon valmentamaan Bulldogs Sipoon E-jun joukkueeseen. Vedin heille talvella D-junioreissa juoksu- ja fysiikkaharjoituksia. Kun olimme katsomassa U15 lippupallon MM-kisoja Hollannissa Henrin pelatessa Suomen joukkueessa, myös meidän Jere innostui lajista. Seuraavassa tammikuussa pidimme Bulldogsin try-out päivän uudelle E ja D-jun joukkueelle. Joukkueet saatiin kasaan ja Raution Harrin kanssa vedettiin yhdessä 2008 ensimmäinen E&D-kausi Jeren pelatessa E-junioreissa. 2009 olin D-juniorien päävalmentaja ja hyökkäyksen koordinaattori mutta silloin tuli selväksi, että minun paikka on fysiikkavalmennuksen puolella.

Sinut tunnetaan Roosters Program 2014 kehittämishankkeesta, miten ajatus kehittämishankkeesta lähti ?

Henrin matkustettua 2010 Utahin USA:han vaihto-oppilaaksi seurasin tiiviisti netin kautta UTAHin high school joukkuiden valmistatumista kauteen ja pelejä kauden aikana. Kaikista 101 joukkueesta kirjoitettiin kausi-preview:t ja TOP 20-joukkueista oli videot. Varsinkin noiden videoiden pelaaja- ja valmentajahaastattelujen kautta koulujen Football Program-käsite ja niiden sisältö sai minut innostumaan. Henriltä sain ajatusta tukevia kommentteja hänen high schoolinsa programista. Ajattelin, että jotain samanlaista pitää myös Suomessa tehdä. Myöhemmin talvella SAJL valmentajapäivänä TAFTin päävalmentajan Rami Liljan esitys ja maajoukkueen päävalmentaja Tuomas Heikkisen lanseeraama SAJL EM2014-projekti kannustivat eteenpäin idean kanssa.

Keväällä 2011 Roostersin päävalmentajaksi tuli Kevin Burant, joka tietenkin puhui myös programista mutta Roosterin liigajoukkue ja organisaatio oli silloin sellaisen murroksen keskellä, että programia ei voinut toiminnasta minusta tunnistaa. Juttelin Lahden Jarmon kanssa ideasta ja Jarmo antoi sille täyden tukensa. Lähdin kirjoittamaan suunnitelmaa ja ehdotusta toukokuussa. Suunnittelulähtökohtani oli, että meidän pitää antaa itsellemme aikaa ja mahdollisuus onnistua pidemmällä aikavälillä kestävällä kehityksellä. Toinen tärkeä suunnitteluprinsiippi oli seuran organisaation ja toiminnan laaja-alainen kehittäminen tukemaan urheilullisia tavoitteita.

2011 kesäkuussa tuli Vaahteraliigassa esille, että Roostersin programmille on erityinen tarve.  Kesän aikana Jarmo, Kevin, Kniivilän Atte ja muutamat pelaajat antoivat reilun 40 sliden Program-esitykselle tukensa ja hyvät parannusehdotukset. Roostersin hallitus käsitteli asian loppukesästä ja teki päätöksen, että Football Program 2014 käynnistetään 1.10.2011.