Suuntana Afrikka

Vaahteraliigan viheriöiltä Ugandan lämpöön

 

Helsinki Roostersin laitahyökkääjä Markku Rantahalvarin kesäsuunnitelmat ovat saneet uuden suunnan. Soikean pallon sieppaamisen sijaan pelaaja viettää seuraavat kolme kuukautta Ugandassa, Lyantonden kunnassa. Afrikan Tähden etsimisen sijaan hän toimii Opettajat ilman rajoja – ohjelman kautta paikallisessa opetusalan järjestössä.

– Työtehtävänä on kouluttaa alueen opettajia, joista osalla ei ole minkäänlaista koulutusta opettamiseen, ja saada koko yhteisö mukaan kehittämään alueen kouluja. Tarkoituksena on opettaa mm. opetusmetodeja, suhtautumista erityisoppilaisiin ja yleisesti lisätä opettajien ja opetuksen arvostusta kylissä.

Historian aineenopettajaksi vuonna 2014 valmistunut Rantahalvari vaihtoi suunnistuksen ja salibandyn amerikkalaiseen jalkapalloon Turun yliopiston UTU Beaver Hunters joukkueessa. Roostersiin hän siirtyi 2016.

– Valmistumisen jälkeen en ole käytännössä tehnyt, muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta, opettajan töitä. Olen työskennellyt Helsingin seudun erilaiset oppijat ry:ssä. Järjestö auttaa oppimisvaikeuksisia ja kehittää varsinkin erityisopetusta. Ennen valmistumista työskentelin paljon erityiskouluissa ja jonkin verran peruspuolella.

Vaihtelunhalu sai tarttumaan Opettajat ilman rajoja-ohjelmaan. Päätöksentekoa helpotti aikaisempi palvelus rauhanturvatehtävissä Eritreassa.

– Vaihtelu. Teki mieli tehdä jotain uutta ja uudessa ympäristössä. Paluu Itä-Afrikkaan houkutteli myös. Olin Eritreassa 2004. Kyllä se helpotti. Toki Eritrea on karumpi ja myös köyhempi kuin Uganda, mutta tietyt tavat ja piirteet ovat molempien maiden kulttuureissa. Myös se, että viihdyin Eritreassa hyvin, auttoi päätöksen teossa.

Tuleva työ on osin auki, eikä Rantahalvari ole odotuksia tulevasta tehtävästä etukäteen liikoja kasvattanut.

– Odotuksia ei hirveästi ole, koska tarkka työnkuva ja muut asiat selviävät vasta paikan päällä. Olen tällä hetkellä Ugandan pääkaupungissa Kampalassa ja pääsiäisen jälkeen siirryn asemapaikkaan. Ilman muuta odotan, että pystyn tuomaan jotain paikalliseen opettajankoulutukseen ja olemaan mukana parantamassa yhteisön suhtautumista opetukseen ja opettajiin. Opettajien arvostus ja koulutus eivät Ugandan köyhimmillä alueilla ole valtavan korkea. Lisäksi otin nappikset mukaan, jos try-outtien jälkeen avautuisi paikka paikalliseen joukkueeseen.

Ugandaan siirtyneen pelaajan sopeutumista paikalliseen ilmastoon Suomen koleasta keväästä on helpottanut maan sijainti.

– Siirtyminen on onnistunut yllättävän helposti. Uganda on reilut tuhat metriä merenpinnasta, joten keli on suht helppo. Vähän kuin Suomessa lämpimimmillään lisättynä pienellä kosteudella.

Paluu koti-Suomeen koittaa heinäkuun lopussa. Siihen saakka pelaajan kuulumisia voi seurata videoblogin kautta.

 

Helsinki Roosters toivottaa Markulle menestystä tehtävässään Itä-Afrikassa!

Teksti: Pekka Lylyharju