Tervettä kilpailua U20-joukkueessa

25.1.2019

Helsinki Roostersin vanhin juniori-ikäluokka U20 harjoittelee täyttä päätä tulevaa kautta varten. Osa pelaajista pelaa myös Vaahteraliigassa miestenjoukkueessa ja päävalmentaja Jesse Jalo näkee nuoremmista ikäluokista nousevan uusia haastajia kamppailemaan peliajasta.

– Suurin osa pelaajistamme harjoittelee tällä hetkellä täysipäiväisesti edustusjoukkueen, kanssa koska monella pelaajallamme on iso rooli myös liigassa. Meillä on todella hyviä pelaajia myös U17 ikäluokassa ja heillä on hirveä hinku kirittämään vanhempia pelaajia pelipaikkojen suhteen. Eli joukkueessa tulee olemaan tervettä kilpailua, joten hyvältä näyttää.

Joukkueesta löytyy tilaa myös uusille pelaajille ja Jalo toivottaakin pelaamisesta kiinnostuneet tervetulleeksi kokeilemaan lajia 27.1. Talin jalkapallohalliin 18:30 alkaen.

– Ensi sunnuntaina pidämme Try-out-tilaisuuden ja toivon että paikalle tulee runsaasti lajista kiinnostuneita. Lajista ei tarvitse tietää mitään ja mitään kokorajoituksia ei ole, tule siis rohkeasti kokeilemaan onko tämä sinun lajisi.

Päävalmentaja uskoo valmennusryhmänsä pystyvän tarjoamaan laadukasta valmennusta niin kokeneemmille kuin tuoreemmille pelaajille.

– Meidän Roosters U20-valmennusryhmä näyttää todella hyvälle ja odotankin jo innolla että pääsemme tosissaan hommiin yhdessä. Itse toimin päävalmentajana ja olemme saaneet Daniel Stanzelin kanssa kasattua hyvän ja mielenkiintoisen staffin. Hyökkäystä tulevat vetämään Henri Väänänen ja Garret Saffron. Puolustuksenkoordinaattoriksi saimme värvättyä pitkäaikaisen ystäväni Rikhard Ståhlbergin, joka tekee nyt debyyttinsä Roostersissa. Hänellä on pitkä valmennusura Wolverinesissä ja ECG:ssä. Erikoisjoukkuekoordinaattorina toimii Joni Niskanen, kenen kanssa valmensimme yhdessä viime vuonna jo U17 junioreissa.
 

Roosters U19 juhli Suomen mestaruutta 2018. Kuva Karri Pajarinen


 

Muutokset kansainvälisistä päätöksistä

 
Ensi kaudeksi nuorten vanhin ikäluokka muuttuu U19:stä U20:een. Jesse Jalo arvioi muutoksen helpottavan pelaajien siirtymistä junioritasolta miesten joukkueisiin.

– U20 muutos on minun mielestäni erittäin hyvä juttu. Sarjan taso nousee kovemmaksi, kun vuoden vanhemmat saavat vielä pelata. Tämä muutos auttaa kuromaan kuilua Vaahteraliigan ja juniorisarjojen välillä ja auttaa pelaajia siinä mielessä, että saavat pelata kovempia otteluita.

Ikäluokkamuutos ei tapahdu pelkästään Suomessa, vaan juontaa amerikkalaisen jalkapallon kansainvälisen kattojärjestön IFAF:n hallituksen päätöksiin.  SAJL:n puheenjohtaja Roope Norosen mukaan taustalla on jäsenvaltioiden erilaisista toimintaympäristöistä kumpuavat haasteet.

– Lähinnä asiasta on tuotu esiin se, että aikuisten kilpailut haluttiin aikuisten kilpailuiksi, koska osassa maista vaatimukset järjestelyille ja toiminnalle ovat yksinkertaisempia, kun mukana olevissa joukkueissa ei ole alle 18-vuotiaita. Tätä keskustelua ikärajoista on käyty Euroopassa ja maailmassa useamman vuoden ajan (ainakin 2000-luvun alkupuolelta). Itsekin aikoinaan turnauksia vetäneenä päätöksellä ei kovin suurta käytännön merkitystä ole, koska vuosien varrella sellaisia pelaajia, jotka eivät olisi tätä vaatimusta täyttäneet, ei jenkkifutiksen puolella juurikaan ole ollut. IFAF:n päätöksessä on huomioitu kuitenkin myös se, että ne pelaajat, jotka ovat osallistuneet jo johonkin turnaukseen ns. ala-ikäisinä saavat jatkaa maajoukkueessa, vaikka eivät uutta sääntöä täyttäisikään vuonna 2019.

IFAF:n ensimmäisessä yleiskokouksessa sitten urheilun kansainvälisen vetoomustuomioistuimen CAS:n keväällä 2019 antamasta ratkaisusta IFAF:n toimintaa vaikeuttaneeseen valtakamppailuun asetettiin myös alaikäraja 19 vuotta aikuisten maajoukkueiden pelaajille.

– U19-U20-siirtymän taustalla on MM-kisojen siirtyminen 4-vuotissykliin. Syklimuutoksen taustalla nähtävästi ollut ns. isot maat eli MM-lopputurnaukseen aina selvinneet (USA, Kanada, Meksiko, Japani) ja heidän halunsa siirtyä pois joka toinen vuosi rytmityksestä. Tämän ja tuon aikuisten kisojen ikärajan johdosta käsittääkseni korjasivat myös tätä sääntöä, Noronen taustoittaa päätöksiä.
 
Helsinki Roosters Juniorit Try Out

https://www.helsinkiroosters.com/juniorit/
 

Teksti: Pekka Lylyharju