Tulevaisuuden tähdet: Roosters U19 Suomen Mestarit 2018

Saatiin kuitenkin isoja pelejä

Helsinki Roostersin U19-joukkue otti tiukan väännön jälkeen suomenmestaruuden voittamalla kovaa vastaan hangoitelleen Porvoo Butchersin. Ottelun lopullinen ratkaisu nähtiin vasta neljännen neljänneksen lopussa helsinkiläisten tehdessä kolmannen maalinsa. Roostersin päävalmentaja Mikko Koikkalainen oli tyytyväinen tiukan ottelun ratkettua omalle joukkueelle ja myhäili tyytyväisenä hihaässän onnistumisesta.

– Porvoo pelasi tosi hienosti. Meidän pelisuunnitelma ei onnistunut ihan täydellä mallilla. Saatiin kuitenkin isoja pelejä sieltä, mitä lähdettiin hakemaan ja rohkeasti lähdettiin pelaamaan. Ja kivasti saatiin vielä tuo kikkapeli tuohon onnistumaan, mitä haettiin jo viime vuonna miehissä. Nyt se sitten onnistui.

Viidenteen peräkkäiseen U19-mestaruuteen on hyvä lopettaa nuorten valmennus, vaikka käytettävissä onkin lahjakas nippu tulevaisuuden nimiä.

– Kyllä, tuo oli niin lahjakas joukkue. Lähinnä oli, ettei itse mokaa tuota hommaa. Niin hyviä urheilijoita ja niin hyviä pelaajia, jotka haluavat kehittyä, eli oli helppo kausi siinä mielessä. Vähän vaan ohjasi laivaa, niin pojat kyllä teki oman duuninsa hienosti, Koikkalainen kehui nuorta pelaajakaartiaan.

Helpolla ei Roosters-puolustus mestaruuskamppailussa päässyt ja puolustuksenkoordinaattori Curtis Slaterilla oli syytä iloita helsinkiläispuolustajien täydellisestä päivästä.

– Heillä oli uusia juttuja, mitä emme olleet nähneet. Mutta meidän puolustajat astuivat esiin ja tekivät pelejä, joita tarvittiin pysäyttääksemme heidät koko pelin ajan. Ja kuten tulostaululta näkee, emme antaneet heidän tehdä pisteitä ja se on aina hyvä päivä puolustukselle.

Mikko Koikkalainen, U19 joukkueen päävalmentaja kaudella 2018

 

Kikka kolmosella kolmas maali

Butchers aloitti hyökkäyksellään päästen puolen kentän tuntumaan kunnes pallo lipsahti irti ja Roostersin Kim Saarijärvi ehti ensimmäisenä pelivälineen päälle kääntäen hyökkäysvuoron suunnan kohti porvoolaisten maalialuetta. Helsinkiläisten hyökkäys pääsikin kahdenkymmenen jaardin sisälle, mihin Butchersin puolustus sen pysäytti. Porvoo joutui puolestaan luopumaan jo neljännellä yrityksellään pallosta lentopotkulla. Ensimmäisellä hyökkäysyrityksellä omalta 49 jaardin linjalta pelinrakentaja Arno Murtoniemi löysi porvoolaispuolustuksen keskeltä laitahyökkääjä Veikko Holmbergin, joka pääsi karkuun ja maalin tekoon. Kahden pisteen lisäpisteyrityksen epäonnistuttua tulostaululle kirjattiin Roostersin 6 – 0 johto.

Ottelu jatkui puolustusten hallintana. Vaikka hyökkäykset liikuttivat pelivälinettä välillä hyvinkin eteenpäin, ei tulosta syntynyt. Toisen neljänneksen loppupuolella Roosters oli ajautunut rangaistusten siivittämänä jo 3. yritys ja 25 jaardia edettävää tilanteeseen 50 jaardin linjalle. Murtojärven onnistunut syöttö Kim Saarijärvelle sai lyhennettyä 18 jaardia pois ja toisella syötöllä Saarijärvi pääsi jo maalin makuun. Lisäpisteyrityksessä Arno Murtoniemi kurotti kahden lisäpisteen arvoisesti maaliin. Vilho Paavilaisen syötönkatko katkaisi porvoolaisten mahdollisuuden tasoitukseen ja Roostersin kulutettua kellosta ajan pois, väliajalle lähdettiin numeroissa 14 – 0.

Toisen puoliajan helsinkiläiset aloittivat vahvalla juoksumuodostelmalla ja etenivät hyvin. Porvoon puolustus sai kuitenki juonesta kiinni pakottaen Roostersin lentopotkuun. Kim Saarijärven onnistunut potku vieri sivurajasta yli vain jaardin päässä Butchersin maalilinjasta. Porvoolaiset pääsivät pinteestä, mutta onnistuneen pitkän syötön jälkeen Viljo Lempinen sai iskettyä pallon irti Butchersin laitahyökkääjän kainalosta ja Eemeli Tuovinen otti pallon helsinkiläishyökkäykselle. Roosters-hyökkäys ei kuitenkaan saanut lisättyä numeroita tulostaululle, kuten ei vastapuolikaan.

Viimeisen neljänneksen alussa Sampo Viinamäen syötönkatko katkaisi heti alkuun helsinkiläishyökkäyksen. Butchers onnistui vyöryttämään omaa hyökkäystään aina 14 jaardin päähän helsinkiläismaalista ennen vauhdin hyytymistä. Helsinkiläiset pääsivät vuorollaan hyvin liikkeelle, mutta Porvoon takapuolustaja Mikael Järvinen onnistui nappaamaan vastustajan syötön itselleen.  Roosters-puolustus vastasi heti perään. Tällä kertaa Eemeli Tuovinen sai pallon irti porvoolaispelaajalta ja Viljo Lempinen poimi sen itselleen palauttaen sen 25 jaardin päähän porvoolaisten maalialueesta.

Yhden onnistuneen ja yhden epäonnistuneen syötön jälkeen helsinkiläisten pelinrakentaja Murtoniemi juoksi itse kahden jaardin päähän vastustajan maalialueesta. Kikkapelin onnistuttua kolmas helsinkiläismaali syntyi August Wahlsteinin syötöllä maalialueelle livahtaneelle Arno Murtoniemelle. Lisäpisteyrityksen Murtoniemi juoksi vauhdilla linjan avaamasta aukosta sisään. Roosters-puolustuksen pysäyttäessä porvoolaishyökkäyksen oli päävalmentaja Mikko Koikkalaisen aika saada urheilujuomat niskaansa ja helsinkiläisten juoksutettua peliajan nolliin, mestaruusjuhlat saattoivat alkaa loppunumeroin 22 – 0.

Kukko Special

Tiukkaa oli

Butchersin parhaaksi pelaajaksi nimettiin jo otteluennakossa esiin noussut Sampo Viinamäki. Roostersin parhaaksi valittiin monessa roolissa kentällä esiintynyt Edward Vesterinen. Ottelun parhaaksi pelaajaksi nimetty Roostersin pelinrakentaja Arno Murtoniemi ei ollut omaan suoritukseensa täysin tyytyväinen, mutta muu joukkue ansaitsi hänen kiitoksensa.

– Oli tiukka peli joo. Omasta mielestä pelasin ehkä huonoimman pelin koko kaudella, mutta se riitti voittoon. Ja joukkuepelihän tämä on. Puolustus teki kovaa duunia, hyökkäyksenlinja teki hyvää duunia ja laitahyökkääjät tekivät pelejä. Hyvä peli joukkueelta.

– Tiukkaa oli ja kovalla työllä voitettiin. Ei ollut helppoa, mutta omalla tasolla suoriuduttiin, mitä varten me ollaan treenattu, linjoissa molempiin suuntiin raatanut Janne Huovinen iloitsi mestaruuden ratkettua.

U19-kausi on ohi ja Huovisen tähtäimessä on saada lisää peliaikaa miesten joukkueessa.

– Totta kai, kova työ jatkuu.

Takapuolustaja Eemeli Tuovisella oli viimeinen peli juniorisarjoissa. Tiukan kamppailun jälkeen mestaruus maittoi ja nyt voi asettaa tähtäimen suurempiin kohteisiin.

– Oli kyllä vähän tiukka. Hyökkäys ei sujunut hirveästi alussa, mutta tehtiin pari maalia ensimmäisellä puoliajalla. Puolustus pelasi tosi hyvin tänään, eikä päästetty yhtään maalia, niin kuin ei päästetty viime pelissäkään. Tuntui tosi hyvälle tämä matsi. Nämä junnupelit on nyt pelattu ja tämä oli vika kausi junnuissa. Nyt voi keskittyy Vaahteraliigaan kunnolla ja mennään sielläkin voittaan se koko potti.

Viljo Lempinen on jo tuttu nimi Vaahteraliigasta. Tänä vuonna ikä riitti vielä U19 ikäluokassa pelaamiseen.

– Tiukka peli, mitäs siitä. (Vastustaja) tuli kovaa. He olivat selvästi parempi joukkue, kuin mitä olivat ensimmäisessä kohtaamisessa. Meidän piti kyllä ihan täysiä pelata, että saatiin tämä voitto ja mestaruus väännettyä meille, Lempinen kuvaili oman junioriuransa päättäneeseen mestaruuteen tarvittua puristusta.

Game MVP Arno Murtoniemi

Roosters MVP Edward Vesterinen

Butchers MVP Sampo Viinamäki

Kikkapelin ja muut finaaliottelun huippuhetket katsottavissa Roosters-junioreiden YouTube-kanavalla.

Finaalijoukkueet eli Porvoo Butchers ja Helsinki Roosters

U19 Suomen Mestarit 2018
Teksti: Pekka Lylyharju
Kuvat: Karri Pajarinen