Tulevaisuuden tähdet: U19 SM-finaali 2018, Helsinki Roosters U19 vs. Porvoo Butchers U19

Vaatii meiltä hyvän ottelun

Helsinki Roostersin U19-joukkueella on sunnuntaina edessään kauden päättävä finaali. Viime kauden mestaruutta puolustavat helsinkiläisnuoret saavat Velodromilla vastaansa välierän voittaneen Porvoo Butchersin. Osalle pelaajista edessä on viimeinen peli juniorisarjoissa ja päävalmentaja Mikko Koikkalainen on viimeistä kertaa joukkueen peräsimessä. Vuonna 2015 ja 2016 7vs.7- ja 2017 11vs.11-sarjan mestaruuksia juhlineella päävalmentajalla on edessään tunteikas iltapuhde.

– Tunnelmat joukkueessa ovat hyvät, mutta samalla hieman haikeat. Aika monta vuotta tehty yhdessä töitä tämän ryhmän kanssa ja nyt edessä on viimeinen yhteinen ottelu juniorisarjoissa. Tunteellinen ilta tiedossa siinä mielessä.

Vastaan asettuva Butchers juhli 11vs.11-sarjan mestaruuksia 2015 ja 2016 ja haluavat varmasti päästä takaisin juhlimaan tänä vuonna. Helsinkiläiset voittivat kauden ainoan kohtaamisen, mutta Mikko Koikkalainen on laittanut merkille porvoolaisten nousevan kuntokäyrän.

– Porvoo on hyvin treenattu joukkue. Ottelutuloksia katsomalla voi todeta, että heidän peli on kehittynyt kauden aikana varsin paljon. Vaatii meiltä hyvän ottelun, mikäli haluamme voittaa.

– Meidän joukkue on urheilullinen ja monipuolinen. Meillä on muutama pelaaja, jotka ovat jo miesten maajoukkueen mukana leireilleet ja useat ovat saaneet hyvin peliaikaa Vaahteraliigassa. Pelaamme samoilla pelikirjoilla, kuin Roostersin Vaahteraliiga-joukkue, joten siinä mielessä tutunnäköistä palloa myös tiedossa, Koikkalainen kuvailee joukkueensa vahvuuksia.

Sataprosenttinen fokus alusta loppuun

Akseli Vartiainen, Veikko Holmberg, Kim Saarijärvi ja Vilho Paavilainen ovat jo osin tuttuja myös miesten joukkueesta ja Vartiaisella ja Holmbergilla on edessään viimeinen ottelu junioreissa. Laitahyökkääjä Holmberg haluaa lopettaa juhlimalla.

– Odotan innolla peliä ja haluan päättää junioriurani mestaruuteen. Butchersilla on hyvä puolustus ja he ovat hyvin valmennettu seura, hyvin harvoin tekevät virheitä

– Odotan finaalia innostuneena sekä hieman haikeana. Porvoo ei tule antamaan mitään helpolla, joten pelistä tulee olemaan varmasti kauden fyysisin. SM-kulta voi päätyä kummalle tahansa joukkueelle, Vaahteraliigassakin runsaasti peliaikaa saanut tukimies Akseli Vartiainen arvelee sunnuntain kamppailun lopputuloksesta.

Vaahteraliiga-joukkueen potkaisijana pisteitä kerännyt Kim Saarijärvi ja takapuolustaja Vilho Paavilainen voivat ikänsä puolesta vielä jatkaa ensikaudellakin U19-sarjassa. Paavilainen on lähdössä hyväntuulisena otteluun, missä pitää olla tarkkana koko ottelun ajan.

– Hyvillä fiiliksillä valmistaudun finaaliin hyvin menneen runkosarjan jälkeen. Odotan pelistä fyysistä kamppailua, etenkin kun joukkueilla on ollut pitkä tauko edellisistä peleistä. Pelaajat ovet ehtineet parantelemaan pienet vammat ja pelikirjaa on ehditty hiomaan oikein huolella. Porvoolla on hyviä pelaajia, jotka kyllä rankaisevat mikäli siihen mahdollisuus annetaan. Pitää pystyä pitämään sataprosenttinen fokus alusta loppuun. Molemmat joukkueet tietävät toistensa vahvuudet, joten ottelusta voi tulla hyvinkin tasainen vääntö.

Kim Saarijärvi on myös pistänyt merkille vastustajan parantuneet otteet kauden aikana.

– Odotan avoimin mielin ja innolla tulevaa finaalia. Kauden päätöspelejä on aina mukava pelata, koska se tunnelma on aivan eri kuin normi runkosarjapelissä. Joukkueen sisällä on myös paljon keskittyneempi tunnelma, mitä lähemmäs pelipäivää edetään. Porvoo on mielestäni parantunut kokoajan pitkin kautta. Alkukaudesta heillä oli paljon epäselvyyksiä kutsujen kanssa, mutta loppukautta kohti peli rullasi sulavasti ja pelaajat tiesivät mitä tehdä. Heillä on muutama vaarallinen pelaaja. Jos saamme heidät kampoihin, olemme vahvoilla.

– Uskon että finaalista tulee jännittävä, mutta pelaamalla omaa peliä meillä ei ole mitään hätää, Saarijärvi summaa odotuksensa lauantain finaalista.

Tähtitehdas

Roosters-hautomosta on vuosien mittaan kuoriutunut monia tuttuja nimiä kuten Kalle Karppinen, Sampo Ranta, Iiro Luoto, Jere Lahti, Samuli Vehkomäki, Karri Pajarinen ja Martin Veinberg, unohtamatta naisten joukkueessa tällä kaudella peliaikaa hakevia Ronja Åkerblomia, Aada Nwajeita ja Matilda Lievosta. Myös tämän vuoden U19-ikäluokassa on paljon potentiaalia tulevaisuuden tähdiksi. Aikaisemmin mainitun nelikon lisäksi joukkueen pelaajaringistä löytyy useita Vaahteraliigasta tuttuja nimiä. Mikko Koikkalainen nostaa esiin myös pari tulevaisuuden nimeä, keiden otteita finaalissa kannattaa seurata.

– Niistä pelaajista, ketkä eivät ole vielä Vaahteraliigassa esiintyneet kannattaa seurata erityisesti WR Tarmo Pitkästä ja takapuolustaja Arttu Pajarista. Tarmo on häikäisevän taitava laitahyökkääjä, jonka tekniikat hivelevät silmiä. Arttu on Pajarisen perheen seuraava painos, kenestä on tulossa kova jenkkifutari. Pelipaikka on pääasiassa eri kuin Karrilla, mutta urheilullisuus ja kyky tehdä isoja pelejä on samasta puusta tehty.

Ja mitä isot edellä sitä pienet perässä, joten sunnuntaina nähdään miesten tapaan tunteella loppuun saakka pelaavat joukkueet vastakkain.

– Odotettavissa on tiukka taisto. Porvoolla on hyviä pelaajia, keiden kanssa pitää olla tarkkana. Erityisesti Sampo Viinamäki on vaikeasti vartioitava pelaaja ja hän on räjähtävänä urheilijana hyvä myös puolustuksessa. Toivottavasti ottelu ratkeaa meidän joukkueen hyvään yhteispeliin ja vuosikausien yhteispelin tuomaan joukkuepelaamiseen, päävalmentaja Koikkalainen asettelee tavoitteita ottelun ratkaisuille.

U19-sarjan finaali Helsinki Roostersin ja Porvoo Butchersin U19-joukkueiden välillä pelataan Helsingin Velodromilla sunnuntaina 8.7.2017 klo 18.00.

Ottelutapahtumassa on myös kioski mistä saat makkaraa, limua, pullaa ja muita herkkuja! Tuotto menee junioritoiminnan hyväksi.

Amerikkalainen jalkapallo on parasta kentän reunalla katsottuna. Jos et pääse paikan päälle voit seurata ottelua suorana myös netissä.

U19 pelaajaluettelo

Teksti: Pekka Lylyharju
Kuvat: FSC Media, Jarmo Vehkomäki