Vaahteraliiga 2017, Jälkipuheet: Seinäjoki Crocodiles vs. Helsinki Roosters

Runkosarja päättyi voittoon

Helsinki Roosters päätti Vaahteraliigan runkosarjan 7 – 35 voitolla Seinäjoki Crocodilesista. Vaikka runkosarjan voitto oli varmistunut, eivät helsinkiläiset lähteneet otteluun jarruttelemaan. Roostersin päävalmentaja Marquette Floyd harmitteli hidasta alkua, mutta lopputulos tyydytti.

– Me aloitimme hieman laiskasti. On hieman hankalaa saada pelaajat hereille tällaiseen peliin, mutta painotimme että aina pitää pelata kovaa ottelun panoksista riippumatta. Me paransimme otetta toiselle puoliajalle ja saimme voiton, joten olen tyytyväinen.

Ainoa poikkeus ottelun alkuasetelmiin oli pelinrakentajan valinta. Henri Väänäsen esiintyminen Roostersin aloittavana pelinrakentajana toi ansaitut päävalmentajan kiitokset.

– Oli hienoa nähdä Henrin saavan ensimmäisen voittonsa pelinrakentajana. Yleensä näemme amerikkalaisia pelinrakentajia, mutta oli hyvä nähdä suomalaisen pelirakentajan pelaavan ja saavan paljon aikaiseksi. Hienoa hänelle ja kaikki pelaajat ovat iloisia hänen puolesta.

Otteluennakossa Crocodilesin päävalmentaja Vesa Jalavan ennakoimat asetelmat osuivat kohdilleen. Roostersia vastaan olisi pitänyt onnistua laajalla rintamalla ja välttää omat virheet. Ensimmäisellä puoliajalla kotijoukkue pysyi hyvin mukana, mutta toisella puoliajalla vieraat karkasivat selkeään voittoon.

– Rutinoitunut ja hyvä joukkue ja siinä näkyy nuo isot virheet mitä tuli. Vähän on ollut porukkaa harjoituksissa loukkaantumisten takia ja tämmöisessä näkyy. Totta kai, kyllähän poikien materiaali on sitä luokkaa, että he tulevat jostain kohtaa yli, jos me annetaan paikka niille.

Roostersin hyökkäyksenkoordinaattori Mikko Koikkalainen olisi toivonut tasaisempaa suorittamista, mutta hänkin oli tyytyväinen nuoren pelinrakentajan otteisiin.

– Hirveän vaihteleva peli. Tuli hyviä draiveja (hyökkäysvuoroja) ja tuli huonoja draiveja. Siihen ei voi olla hirveän tyytyväinen. Mutta silloin kun homma toimi, se toimi ihan nätisti. Henriltä muutama todella hieno syöttö ja muutenkin johti hyvin, ei tehnyt hirveästi virheitä. Otti sen vastuun hyvin mikä annettiin ja ihan tyytyväinen voi olla hänenkin peliin.

Seuraavana edessä on valmistautuminen tulevaan välierään Porvoo Butchersia vastaan.

– Se on ollut käynnissä jo pari viikkoa ja jatketaan sitä. Tärkeä peli ja kaikki pitää onnistua nappiin, kova joukkue tulee vastaan. Siellä on hyvä valmennus ja hyvät pelaajat. Pitää olla tosi terävänä, Koikkalainen pohtii tulevaa välierävastustajaa.

Toisen puoliajan ratkaisuissa Roosters-puolustuksella oli iso rooli. Puolustuksenkoordinaattori Kari Titolalla oli aihetta iloon kamppailun päättyttyä.

– Joo, oli katkoja ja säkityksiä ja taisi tulla koko kauden ennätys syötönkatkoissa Vaahteraliigassa. Muutenkin on tämä runkosarja mennyt tosi hyvin. Täytyy olla tyytyväinen ja ylpeä tietenkin pelaajista ja onnellinen siitä ettei ole ollut mitään loukkaantumisia, että hyvin on mennyt.

Runkosarjan ennätykset jäävät tilastokirjoihin, mutta niistä ei ole enää jatkossa apuja. Titolalla pelaajineen on edessä uudet asetelmat välierän koittaessa.

– Se on nyt taas uusi haaste meidän puolustajille, Porvoo vastassa. Fyysinen joukkue ja meidän täytyy siihen fyysisyyteen pystyä vastaamaan.

Puolustajat maalien makuun

Crocodiles onnistui saamaan pelivälineen itselleen lyhyellä aloituspotkulla, mutta Roosters-puolustus pysäytti hyökkäysvuoron lyhyeen. Brett Arriveyn hyvän lentopotkun jälkeen Roosters aloitti omalta viiden jaardin linjalta, mutta Crocodilesin Anthony Brooks katkaisi helsinkiläisten etenemisen syötönkatkolla puolenkentän tuntumassa. Seinäjoen hyökkäyksen päätyttyä uudelleen lentopotkuun, Roostersin hyökkäys sai juonesta kiinni Curtis Slaterin palautuksen jälkeen. Henri Väänänen löysi syötöillään hyvin laitahyökkääjiään ja Karri Pajarisen juoksuilla avustettuna peliväline liikkui kohti vastustajan maalialuetta. Hyökkäysvuoron päätti syöttö Miro Kadmirylle, joka eteni viimeiset jaardit maaliin. Akseli Olinin lisäpistepotkulla tulostaululle merkattiin numerot 0 – 7.

Crocodilesin seuraavan hyökkäysvuoron päätti Roostersin takapuolustaja Pierre Courageux katkaisemalla Seinäjoen pelinrakentaja Brett Arriveyn syötön sivurajan tuntumassa. Pienen alkuhaparoinnin jälkeen Roosters-hyökkäys lähti etenemään Väänäsen syötöillä Alexander Wasiljeffille. Hyökkäysvuoron päätti pitkällä syötöllä irronnut Bernard Luster maaliin.  Ville Rontu lisäsi vuorollaan lisäpisteellä lukemiksi 0 – 14.

Joukkueiden seuraavat hyökkäysvuorot neljännesten vaihtuessa päättyivät lentopotkuihin. Saatuaan pallon haltuunsa Seinäjoki sai hyökkäyksensä etenemään niin syötöillä kuin maata pitkin. Hyökkäys päättyi Brett Arriveyn syöttöön puolustuksesta hyökkäyksen harvenevia rivejä täyttämään tulleelle Juhani Koivumäelle ja Tomi Natrin lisäpiste maalin jälkeen kavensi tilanteeksi 7 – 14. Seinäjokiset onnistuivat uudelleen lyhyessä aloituspotkussa saamaan pallon puolessa kentässä. Helsinkiläisten puolustus kuitenkin piti ja takapuolustaja Timon Debiez hankki neljännen yrityksen pelinrakentajan säkityksellä pallon omilleen. Henri Väänänen onnistui löytämään Timothy Thomaksen pitkällä syötöllä maalilinjan tuntumasta, mutta väärän aloitusmuodostelman takia tulleen rangaistuksen myötä peli jäi pois tilastoista. Enempää pisteitä ei nähty ja väliajalle siirryttiin tasaisessa tilanteessa 7 – 14.

Toisen puoliajan Crocodiles aloitti hyökkäävänä joukkueena, mutta Roostersin puolustus oli hereillä. Helsinkiläispuolustuksen pakotettua Seinäjoen lentopotkuun, Okko Outinen sai potkussa kätensä väliin ja Santtu Äyräväinen poimi pallon maasta palauttaen sen vastustajan maaliin. Akseli Olinin lisäpistellä numerot olivat Roostersin eduksi 7 – 21. Crocodiles sai seuraavalla vuorolla hyvin pallon liikkeelle ja pääsi jo Roostersin puolelle pelikenttää, kunnes Lauri Vainio onnistui taklaamaan pallon irti Arriveyltä. Okko Outinen poimi vuorostaan pelivälineen palauttaen sitä kohti maalialuetta. Helsinkiläishyökkäys sai pallon siirrettyä vastustajan maalin tuntumaan, mutta Crocodiles puolustuksesta Hannu Saarimaa onnistui taklaamaan pallon irti ja Anthony Brooks väänsi pelivälineen omalle joukkueelleen.

Lähellä omaa maaliviiva seinäjokiset saivat avattua juoksulinjat helsinkiläispuolustukseen läpi ja siirrettyä pallon kauemmaksi vaaravyöhykkeeltä.  Edward Vesterisen säkitys ja haparointi aloitussyötössä siirsivät palloa reilusti taaksepäin ja Crocodiles joutui tyytymään lentopotkuun. Curtis Slater oli palauttaa pallon maaliin, mutta Seinäjoen Juha Luuri onnistui työntämään Slaterin sivurajasta yli ennen pisteiden tekoa.   Neljän jaardin linjalta Roostersin hyökkäyksenlinja avasi kuitenkin juoksuväylän Antti Lahtiselle maaliin ja Ville Rontu täydensi johtolukemiksi 7 – 28. Rontu antoi heti perään ottelun viimeisen niitin, palauttamalla syötönkatkon maaliin ja Akseli Olin viimeisteli lisäpisteellä ottelun loppunumeroiksi 7 – 35.

Kun saatiin kone käyntiin, sitä ei saanut pysäytettyä

Crcocodilesin hyökkäyksen parhaana pelaajana palkittiin hyökkäyksen puolella liukkaaksi osoittautunut Anthony Brooks ja puolustuksesta Benjamin Egbudiwe. Roostersin puolustuksen parhaana palkittiin tukimies Santtu Äyräväinen ja hyökkäyksestä ensimmäisen Vaahteraliigavoittonsa aloittavana pelinrakentajana napannut Henri Väänänen. Edellisen koko ottelun pelinrakentajana Väänänen pelasi Helsinki 69ersissa Trojansia vastaan 2015, mutta silloin ei vielä voittotili auennut. Tyytyväinen Väänänen kehui joukkuetovereiden tehneen pelaamisesta helppoa.

– Ensimmäinen voitto aloittavana pelinrakentajana tuntuu kyllä hyvältä. Hirveestihän meidän hyökkäys ei ollut tuolla kentällä. Meidän puolustus teki hyvää duunia ja piti Seinäjoen vaan seitsemässä pisteessä. Me saatiin pisteitä ihan hyvin, kun me päästiin kentälle. Oli hauska pelata, kun siellä on noin kovia kundeja. Kymmenen noin kovaa kundia sun kanssa siellä kentällä tekee pelaamisesta helppoa ja kivaa.

Erinomaisen pelin puolustuksenlinjassa pelannut Edward Vesterinen harmitteli hidasta alkua ja välierään siihen pitää saada parannusta.

– Ennen puoliaikaa ei saatu kunnon rytmiä puolustuksen menoon. Tauon jälkeen, kun päästiin rytmiin ja saatiin kone käyntiin, niin sitä ei saanut pysäytettyä. Pleijareissa ei voi olla enää niin, että ensimmäinen puoliaika menee huonosti. Pitää pitää alusta loppuun puolustus kunnossa.

– Oli hieno peli. Kierrätys toimi tukimiesten osalta, ja pääsin pelaamaan useammalla paikalla. Me hoidimme hommamme, voitimme ja meillä oli hauskaa kentällä. Virheitäkin tapahtui, osin koska en pelannut aiemmalla ensisijaisella pelipaikallani. Mutta hieno ja hauska peli ja hyvä matka, helsinkiläispuolustuksen tilastokärki Timon Debiez summasi iloisena perjantai-illan annin.

Karri Pajarisen haastattelu ottelun jälkeen

Eri suuntiin

Runkosarjan päätyttyä joukkueiden tiet kulkevat erisuuntiin. Roostersin valmistautuessa välierään Crocodiles joutuu odottamaan viimeisten pelien tuloksia ennen oman kohtalon selviämistä. Perjantai-iltana oli vielä mahdollista että kolme viimeistä sijaa joudutaan ratkaisemaan arvalla. Vesa Jalava ei täysin tyrmää arvontaa runkosarjan sijoitusten määrittämiseksi.

– Mitäs siinä, se on erikoinen uusi tapa. Ja kyllä kolmella ja kahdella joukkueella liputan, että se voi olla tavallaan jopa reilumpi tapa tehdä se (ratkaisu), kuin perinteinen tapa missä lähdetään otteluita ja noita katsomaan. Mutta odotellaan mitä kuuluu ja sen jälkeen nähdään mikä meidän sarjataso on.

Marquette Floydilla on edessään joukkueensa valmistaminen Porvoon suunnalta tulevaan vahvaan haasteeseen Vaahteramaljaan pääsystä.

– Todella tärkeä peli seuraavaksi. Butchers on kova ja aggressiivinen joukkue. Heillä on erinomainen juoksupeli ja puolustus, joten meillä tulee olemaan kädet täynnä. Käytämme tulevan viikon harjoitteluun ja valmistautumiseen ollaksemme valmiina ja antaaksemme kaikkemme. Mutta me tulemme olemaan valmiina!

Katso ottelun huippuhetket Ruutu.fi:stä

Ottelun tilastot

Teksti: Pekka Lylyharju
Kuvat: Emma Hakala

Helsinki Roostersin ja Porvoo Butchersin välierä pelataan poikkeuksellisesti Myyrmäen urheilupuiston stadionilla sunnuntaina 27.8. ja ottelu alkaa jo 15:30. Osta liput etukäteen Ticketmasterista, niin säästät rahaa ja vältyt jonottamiselta!