Vaahteraliiga 2017: Välierä, Helsinki Roosters vs. Porvoo Butchers

Nyt tarvitaan kauden parasta peliä

Sunnuntaina Helsinki Roosters lähtee tavoittelemaan kuudetta peräkkäistä paikkaa Vaahteraliigan loppuotteluissa. Edessä on vielä yksi este ylitettävänä, kun Myyrmäen Urheilupuiston stadionilla vastaan asettuu Porvoo Butchers. Joukkueet kohtasivat runkosarjassa kahdesti, ja kummankin ottelun voitto jäi helsinkiläisille. Vanhat voitot eivät tässä vaiheessa kautta vie kuin kesälomille, jos niitä liikaa muistelee. Roosters-päävalmentaja Marquette Floyd jatkaa tuttuja latuja valmistaessaan joukkuettaan välierään.

– Valmistaudumme tähän kuin muihinkin otteluihin. Yritämme suorittaa ja tehdä kaikki oikeat asiat voittaaksemme.

– Videoiden katsominen nousee isoksi osaksi sunnuntain välierään. Meillä on kuusi tapahtumaa ennen sunnuntain peliä, joten koitetaan ottaa niistä kaikki irti, Butchersin päävalmentaja Jimi Roiko kertoo porvoolaisten valmistautumisesta.

Vastatakseen Roostersin haasteeseen on hänen pelaajiensa annettava kaikkensa sunnuntaina.

– Niin hyökkäyksen kuin puolustuksen tulee pelata kauden paras pelinsä. Molemmilla puolilla palloa tulee onnistua 110%. Puolustus aiheuttaa muutaman pallonriiston ja hyökkäys pitää huolen, että ei menetä sitä hölmöihin virheisiin.

Edellisessä ottelussa porvoolaiset pääsivät maalintekoon ennen kuin Roostersin puolustuksenkoordinaattori Kari Titola sai puolustuksen rivit koottua. Hän odottaa Butchersin esittävän vastaavan haasteen sunnuntaina.

– Porvoon heittohyökkäys on parantunut huomattavasti kauden loppua kohden. Lisäksi keskushyökkääjä Rickey Stevens on saanut levätä yhden pelin ennen välierää. Näin ollen heidän hyökkäys on erittäin hyvässä balanssissa ja tulee olemaan vaativa pysäytettävä. Uskon että pelistä tulee jälleen erittäin fyysinen ja tiukka. Meidän on saatava pallonriistoja ja onnistumisia kolmansilla yrityksillä.

Kotijoukkueen hyökkäyksenkoordinaattori Mikko Koikkalaisen vastaparina kentän toisella puolella on kokenut ja juonikas kehäkettu.

– Kolmas kerta Porvoo vastassa ja samat haasteet kuin aikaisemminkin. Erittäin haastava valmistautuminen ja itse peli tiedossa. Se on varmaa, että pelin aikana pitää pystyä jälleen reagoimaan, sillä vastustajakoordinaattori Jan Vilkko heittää aina kovan haasteen omilla toimillaan. Linjalle tiedossa paljon ajatustyötä ja monipuolisia blizejä (puolustajien ryntäyksiä).

– Juoksun pitää jälleen kulkea, että pysytään poissa selkeistä heittodowneista. Niissä Porvoo on erittäin vaarallinen, koska niillä kuka tahansa voi tulla tai tippua peittoon. Pallonmenetykset pois, niillä annoimme viimeksi heille yhden maalin. Tämän olen toistanut monesti tällä kaudella, mutta nyt tosiaankin tarvitaan kauden parasta peliä. Porvoo on kokonaisuudessaan erinomainen joukkue, Koikkalainen kuvaa vastustajaa.

Äijäfutista missä kypärät ja harttarit kolisee

Vaikka taskussa on kaksi voittoa porvoolaisista, vanhoilla meriiteillä ei loppuotteluun mennä arvioi puolustuksenlinjasta Lauri Vainio sunnuntain panoksia.

– Voisi sanoa, että kausi alkaa nyt uudestaan. Kaikki, mitä tapahtui edellisen 12 pelin aikana, ovat turhaa pudotuspelejä varten. Kaikkien neljän parhaan joukkueen recordit ovat nyt 0-0. Loppujen lopuksi ei ole mitään väliä kuinka monta peliä voitti runkosarjassa tai minkälaiset tilastot ovat, jos tätä välieräpeliä ei voiteta. Vaahteramalja on sellainen ottelu ja tapahtuma, jossa moni Suomen sarjoissa pelaava haluaisi olla mukana kentällä. Oikeus olla mukana Vaahteramaljassa pelaajana katsojan sijasta on kuitenkin ansaittava.

Vainio aikoo pitää takkinsa tiukasti napitettuna Butchersia vastaan lähdettäessä.

– Porvoolla on varmasti paljon hampaankolossa meitä vastaan hävittyään kaksi tiukkaa peliä runkosarjassa meille. Emme voi siis vain lähteä takki auki ja kuvitella, että tie Maljaan olisi jollakin tavalla helppo. Porvoon hyökkäys on pääsääntöisesti sellaista ”äijäfutista”, missä kypärät ja harttarit kolisee. Sunnuntaina nähdään kumman joukkueen jätkät ovat kovempia!

Roostersin hyökkäyksenlinjan Richard Laine odottaa Vainion tavoin kovaa vääntöä linjoissa. Hän nostaa myös viime kauden seurakaverin esiin vastustajan tukimieskerroksesta.

– Valmistaudutaan normaalisti oman tekemisen kautta. Pelistä tulee molemmin puolin palloa todella kova ja fyysinen taistelu. Erityisesti #68 Sebastian Karbin tulee iskemään lujaa ja hänet pitää pitää kurissa.

– Tuleva playoff peli pitää ottaa tosissaan. Se on käytännössä samanlainen peli kuin finaalikin, yhtä tärkeä. Ehkä hieman tärkeämpi, koska ainoastaan voittamalla pudotuspelin pääsee loppuotteluun. Silloin tietenkin jännitys lisääntyy myös ennen peliä ja pelin aikanakin, tukimies Ilya Redin kuvailee tunnelmia ottelun alla.

– Porvoo on aika fyysinen joukkue, heillä on tosi kova hyökkäyksenlinja ja keskushyökkääjä, joka on pelannut kanssani v. 2015 Trojansissa. Tiedän että hän pystyy yllättämään omilla suorituksillaan, hän huomioi koordinaattorinsa tapaan Rickey Stevensin.

Otteluun Redin valmistautuu osin kotikaupungissaan.

– Henkilökohtainen valmistautuminen tähän peliin tapahtuu Turussa ja Helsingissä lähes joka päivä tällä viikolla. Turussa harjoittelen Trojansin potkaisijan kanssa JP Malkan kanssa. Hän valmentaa fysiikkaani tulevaa peliä varten, ja hän on myös palauttanut minut takaisin pelikentälle parempana pelaajana viime vuoden polvivamman jälkeen.

– Joukkuetreenit on todella tärkeitä tällä viikolla. Se on ainoa kohta jolloin voi vielä pelatessa tehdä tiettyjä virheitä ja nopeasti korjata ne, jotta peli olisi osaltamme täysin virheetön ja kauden paras. Mielestäni pelistä tulee olemaan alussa tiukka, mutta itse toivon että peli ratkea jo ensimmäisellä neljänneksellä ja vie Roosters-joukkueen loppuotteluun, Redin asettelee välierän tavoitetta.

Panosten kasvaessa tunnelma tihenee ja laitahyökkääjä Robin Drockila aistii joukkueen ilmapiirissä lähenevän välierän.

– Pientä jännitystä on tietenkin ilmassa kun mennään pudotuspeleihin, mutta omaan pelitaktiikkaan se ei kuitenkaan paljon vaikuta. Tietenkin pyritään vielä parantamaan omaa peliä ja isoihin virheisiin ei tässä pelissä ole varaa. Otteluun pitää valmistautua hyvin, mutta yritämme pelata omaa peruspeliä, millä joukkue on tähänkin asti pärjännyt.

– Sunnuntaina vastaan tulee todella kova ja voitontahtoinen joukkue ja uskon että on tulossa hyvä, tasainen ottelu, Drockila ennakoi kohtaamista porvoolaisten kanssa.

Runkosarjassa Roostersin puolustus katkaisi eniten vastapuolen pelinrakentajan syöttöjä. Yksittäisistä pelaajista eniten katkoja napannut takapuolustaja Pierre Courageux varoittaa Lauri Vainion tapaan Porvoon vähättelystä.

­ – Se on kerrasta poikki emmekä voi aliarvioida Butchersia, tai lähteä välierään liian itsevarmoina. Valmistaudumme tähän peliin kuin muihinkin. Kiinnitämme ehkä hieman enemmän huomiota yksityiskohtiin ja vastustajan tutkimiseen.

– Porvoon hyökkäys on erittäin vahva juoksuhyökkäys. He käyttävät viisaasti hämäyksiä ja kikkapelejä tasapainottaakseen vahvuuksiaan. Meidän puolustuksen linja pysäyttää heidän juoksupelinsä ja takakenttä huolehtii heittopeleistä. Avain on kuitenkin pysyä määrätyissä tehtävissämme ja hoitaa hommamme. Mutta kannattajamme tulevat varmasti pitämään tästä pelistä, Courageux lupaa.

Vain toinen jatkaa

Sunnuntaina panokset ovat kovat molemmille joukkueille. Huonolla päivällä saa vain vastustajalta lämpimän kättelyn ottelun jälkeen.  Porvoon päävalmentaja Jimi Roikolla on selkeä näkemys mitä jatkoon pääsemiseksi heiltä vaaditaan.

– Molemmat tämän kauden pelit on ollut tasaisia vääntöjä. Ennen molempia pelejä olen sanonut, että Roostersin voittaakseen pitää pystyä tekemään vähintään viisi touchdownia, joten siitä lähetään.

Toista tilaisuutta ei tämän vuoden Vaahteramaljaan pääsemiseksi tarjota ja helsinkiläisten päävalmentaja Marquette Floyd odottaa näkevänsä panosten arvoisen kamppailun.

– Odotan aggressiivista kovaa kamppailua kahden hyvän joukkueen välillä, jotka ovat ansainneet oikeutensa pelata tässä isossa pelissä.

Välierä Helsinki Roostersin ja Porvoo Butchersin välillä pelataan Myyrmäen Urheilupuiston stadionilla sunnuntaina 27.8.2017. Ottelu alkaa kello 15:30.

Sisäänpääsymaksu ovelta 15€, 12 – 17-vuotiaat, opiskelijat, varusmiehet ja eläkeläiset 10€ (Vain ovelta), alle 12-vuotiaat ilmaiseksi. Ostamalla liput etukäteen Ticketmasterista, säästät rahaa ja säästyt myös jonottamiselta

Teksti: Pekka Lylyharju
Kuvat: Salla Lahti