Vaahteraliiga 2018: Helsinki Roosters vs. Kuopio Steelers

Sarjanousija haastaa mestarin

Kaksi toistaiseksi voittamatonta joukkuetta kohtaavat, kun Helsinki Roosters saa maanantaina 11.6. vieraakseen Vaahteraliigan pirteästi aloittaneen Kuopio Steelersin. Kuopiolaiset voittivat avausottelussaan Tampere Saintsin Pyynikillä ja Wasa Royalsin kotikentällään. Tiukkaan peliin valmistautuva Roostersin päävalmentaja Juha Hakala on laittanut merkille vastustajan hyvät otteet ja vaaralliset pelintekijät.

– Kuopion hyökkäys on vaikuttanut erittäin terävältä. Etenkin yksilötasolla heidän amerikkalaiset (Seth) Peters, (Donovan) Hayden, (Justin) Bell ja (Charles) Wort nostavat joukkueen tasoa. Hyvillä mietteillä valmistaudutaan otteluun. Saadaan kokonainen harjoitusviikko alle, joten pääsemme valmistautumaan huolella otteluun.

Edessä on Kuopiossa paljon odotettu kamppailu hallitsevaa mesteria vastaan. Steelers-päävalmentaja Pekka Utriainen löytää kauden hyvästä alusta huolimatta joukkueensa tekemisestä vielä parannettavaa.

– Tämä on se ottelu jota meidän pojat ovat odottaneet siitä hetkestä saakka, kun viime syksynä Spagettimalja voitettiin. Pari voittoa ollaan nyt saatu alle, mutta pelaamista meidän pitää parantaa vielä paljon kauden aikana, oli vastassa hallitseva mestari tai kuka vaan.

Kuva Jarmo Vehkomäki

Roosters hyökkäys vs. Steelers puolustus

Roostersin hyökkäys on osoittautunut toistaiseksi hankalaksi pysäytettäväksi. Pekka Utriainen ei odota puolustukselleen helppoa ottelua, mutta vastustajan pakottaminen virheisiin auttaa hyvän lopputuloksen saavuttamisessa.

– Pysäyttäminen kokonaan on haastavaa kenelle tahansa, mutta isojen pelien tekeminen on selkeästi tapa, jolla voittaa tasapainoinen Roosters. Syötönkatkot ja rähmäykset voivat kääntää minkä tahansa jefumatsin.

Tampereella Roosters-hyökkäys toimi hieman ailahtelevasti. Hyökkäyksenkoordinaattori Mikko Koikkalainen ennakoi myös Steelersin muista joukkueista hieman poikkeavan puolustusryhmityksen asettavan omat haasteensa ottelussa.

– Valmistaudumme uudenlaisen puolustuksen frontin kohtaamiseen. Treeniviikolla pitää käydä vastuualueet tiukasti läpi, että tiedämme ketä pitää blokata ja miten. Kuopiolla on urheilullinen puolustus ja paljon hyviä pelaajia. Tiukka ottelu tiedossa ja tarvitsemme hyvän treeniviikon alle, jotta olemme valmiita savolaisten tarjoamaan haasteeseen.

Roostersin hyökkäys on uuden edessä Steelersin tuodessa 3-3-5 puolustusryhmityksen Velodromille. Kuva Jarmo Vehkomäki

Roosters puolustus vs. Steelers hyökkäys

Kuopion hyökkäyksessä etenkin brittipassin omaava laitahyökkääjä Charles Wort on osoittautunut vaaralliseksi pisteiden tekijäksi, kenen kanssa Roosters-puolustuksen takakenttä saa olla varpaillaan. Puolustuksenkoordinaattori Kalle Karppinen painottaa kuitenkin, että pelkästään häneen keskittymällä ei pysäytetä Steelers-hyökkäystä.

– Steelersillä on vaarallisen näköinen hyökkäys, jossa ensimmäisenä asiana on tietysti kiinnitettävä huomiota Charles Wortin peittämiseen heittopeleissä. Kuopiolaisten hyökkäys on kuitenkin hyvin valmennettu ja rakennettu ottamaan se, mitä puolustus antaa, joten emme voi liikaa ylipelata yhtä pelaajaa tai osa-aluetta, vaan paketti on pidettävä koko ajan tasapainoisena.

Voitoista huolimatta Pekka Utriainen sanoo, ettei Steeler-hyökkäyksen parasta ole vielä nähty.

– Me ollaan oltu kahdessa ensimmäisessä ottelussa kaukana viime kesän tasosta hyökkäyksen puolella. Loukkaantumiset ja muut poissaolot erityisesti laitahyökkääjistössä ovat olleet tähän iso syy. Jos saadaan otettua kohtalaisen reilu askel kohti sitä mitä me parhaimmillaan osataan, eli pelataan kovaa, vauhdikasta ja hyvällä tavalla yksinkertaista palloa, uskon että meillä on mahdollisuus todella haastaa Roostersin puolustus.

#4 Eemeli Tuovinen näyttää esimerkkiä heittopelin puolustamisesta. Kuva Jarmo Vehkomäki

Kova peli tulossa

Helsinkiläishyökkäyksellä on edessä täysin uusi vastustaja ja Mikko Koikkalaisen tapaan laitahyökkääjä Miro Kadmiry ennakoi mielenkiintoista iltapuhdetta Steelers-puolustuksen keskellä.

– Tämä on sillä tavalla ihan erilainen ottelu, koska Steelersin puolustus poikkeaa muista vastustajista täysin. Kuopiolla on myös kovia urheilijoita puolustuksessa monella osa-alueella, joten 1 vs. 1 tilanteet tulevat varmasti olemaan mielenkiintoisia taisteluita. Videolta pitää vaan yrittää löytää Steelersien heikkoja kohtia ja parhaamme mukaan sitten iskeä sinne!

– Valmistaudun kuten muitakin joukkueita vastaan. Keskityn enemmän meidän tulemiseen paremmiksi harjoituksissa. Odotan erittäin intensiivistä ottelua, mutta uskon että meidän hyökkäys ja puolustus pystyy vastaamaan hyvin heille, pelinrakentaja Brandon Connette puolestaan arvioi.

Puolustuksessa kuopiolaiset pitäisi pysäyttää nopeasti, jottei talven Kuopiossa viettäneelle pelirakentaja Seth Petersille jää aikaa etsiä vapaita laitahyökkääjiään. Roosters-puolustuksen on pysyttävä terävänä koko ottelun ajan korostaa linjamies Toni Ahonen.

– Kova peli on tulossa. Steelers on voittanut kaksi aikaisempaa peliä ja heidän hyökkäys on tehnyt paljon pisteitä. Puolustuksessa pitää olla tarkkana. Jos antaa mahdollisuuden Steelersin hyökkäykselle, niin he rokottavat siitä.

Takapuolustaja Vilho Paavilainen sai Tampere Saintsia vastaan paljon peliaikaa toisella puoliajalla. Nuori puolustaja selvisi erinomaisesti tamperelaisten koetellessa hänen taitojaan omia laitahyökkääjiään vastaan.

– Kuopiolaisilla on kova joukkue kasassa ja ottelusta tulee luultavasti tiukin tähän mennessä. Heillä on tehokas hyökkäys ja runsaasti pelintekijöitä, jotka asettavat kovan vastuksen meidän puolustukselle. Meidän pitää olla hereillä ottelun alusta asti eikä nukahduksiin ole varaa, Paavilainen tähdentää.

Kuva Jarmo Vehkomäki

Invaasio Isolle kirkolle

Steelers-päävalmentaja Pekka Utriainen odottaa runsaslukuisen kannustajajoukon saapuvan kuopiolaisia perinteitä noudattaen seuraamaan ottelua paikan päälle jääkiekon ja pyöreäpalloisen jalkapallon tapaan.

– Hauskaa tulee olemaan joka tapauksessa. Maakunnan pojat pääsee isolle kirkolle Euroopan kolmosta vastaan. Uskoisin, että meillä tulee Velolla olemaan kohtalaisen kokoinen ’kotiyleisö’ – lätkän ja futiksen puolella perinteisesti savolaisjoukkueet saa liikkeelle isoimmat yleisömäärät helsinkiläisjoukkueiden katsomoon. Veikkaan tämän tapahtuvan myös tässä pelissä.

Roostersin päävalmentaja Juha Hakala odottaa kovaa vastustajaa Velodromin tekonurmelle maanantaina.

– Selkeästi kierroksen kärkikamppailua ja toivon Steelersin tarjoavan meille kovimman vastuksen tähän mennessä, jottei ottelusta muodostu lentävä kalakukko.

Joukkueet ovat kohdanneet Vaahteraliigassa kahdesti 2001 ja 2002 Steelersin kotipaikan ollessa vielä Varkaus. Tuolloin nykyiset kuopiolaiset vierailivat Helsingissä Wolverinesin vieraana, mutta Roostersia vastaan Steelers pelasi kotikentällään Varkaudessa. Helsinki Roosters toivottaa kaikki Steelersin kannattajat tervetulleiksi Velodromin hornan kattilaan! The more, the merrier!

Kuva Kalle Koljonen

Kuopio Steelers saapuu Helsingin Velodromille maanantaina 11.6. Liput portilta: aikuiset 15 €, 12-17v., opiskelijat, varusmiehet, eläkeläiset 10 €, alle 12v., ei pääsymaksua. Voit myös hankkia aikuisten lipun hieman halvemmalla Ennakkolippu.comista. Portit aukeavat 17:30, aloituspotku potkaistaan 18:30.
Teksti: Pekka Lylyharju
Kuvat: Jarmo Vehkomäki, Kalle Koljonen