Vaahteraliiga 2018: Helsinki Roosters vs. Tampere Saints

Odotuksissa vahva vastus

Torstaina 12.7. Velodromille saapuu pyhimysjoukko Tampereelta. Kauden ensimmäisessä kohtaamisessa Roosters vei voiton numeroin 14 – 35. Päävalmentaja Juha Hakala ei odota laupeudenosoituksia, vaan kovaa vastusta otteitaan petranneelta ja vahvistuneelta Tampere Saintsiltä.

– Tampereen puolustuksenlinja on ollut varsin terävä ja he ovat myös saaneet Veikka Lehtosen takaisin riviin, joten odotan tiukkaa vastusta. Valmistaudumme otteluun tutulla tavalla harjoittelemalla hyvin.

Saints sai katkaistua tappiokierteensä edellisessä ottelussaan Porvoo Butchersia vastaa. Siitä päävalmentaja Teemu Majanderin on hyvä jatkaa kohti toista kohtaamista Roostersin kanssa.

– Butchers-voitto oli tärkeä monessakin mielessä, toki sarjapisteiden valossa, mutta myös työnteon kannalta. Kesäkuun ryhtiliike tuotti tulosta. Ensimmäinen Roosters-peli, vaikkakin tappiollinen, piti sisällään välähdyksiä siitä mihin olemme heitä vastaan kykeneviä.

Lakkiaispäivän ottelussa Saints-puolustus pisti helsinkiläishyökkäyksen välillä koville. Roostersin hyökkäyksenkoordinaattori Mikko Koikkalainen huomioi Hakalan tapaan vastustajan puolustuksenlinjan kovuuden, mutta myös muun tamperelaispuolustuksen taso on korkea. Torstai-illassa Koikkalaisella on koordinoitavanaan hieman erilainen kokoonpano kuin kesäkuun alussa.

– Saintsilla on erittäin hyvä DL ja kokonaisuudessaan vahva puolustus ilman suuria heikkouksia. Katsomme heistä filmiä ja mitä tykkäävät tehdä. Saamme itse tällä kertaa jalkeille hieman erinäköisen hyökkäyksen, joten viime ottelusta ei voi liikaa vetää johtopäätöksiä. On mukava saada Iiro Luoto mukaan ryhmään tuomaan kokemusta linjapeliin.

Teemu Majander on luottavainen Tampereen puolustuksen suorituskykyyn torstain kamppailussa.

– Puolustus pelasi jo viime ottelussa hyvin nipussa ja todisti, että pysyy sarjajohtajan vauhdissa. Tähän peliin on kotijoukkueella toki lisää voimaa tulossa, mutta edellisessä kohtaamisessa oli uskoa omaan työhön. Se tekee paljon pelattaessa Roostersia vastaan.

Saints-hyökkäys on saanut ensimmäisen kohtaamisen jälkeen tekemiseensä tasaisempaa suorittamista. Roosters-puolustuksen ohittaakseen ei auta ailahdella toteaa Majander.

– Hyökkäyksen on jatkettava tasaisuuden tiellä. Vieläkään kone ei ole täydellinen, mutta nyt sillä on kurssi kohdallaan. Me pystymme vastaamaan tulivoimassa mille tahansa liigajoukkueelle – jos emme itse katko jalkojamme,

Helsinkiläisten puolustuksenkoordinaattori Kalle Karppinen ei odota suuria yllätyksiä. Hän muistuttaa, että varuillaan pitää kuitenkin olla.

– Saintsin hyökkäys on melko tasapainoinen spread-hyökkäys, jonka kaltaista vastaan nykypäivänä harjoitellaan vuoden ympäri, joten tuskin tässä mitään kovin ihmeellisiä uusia temppuja aletaan nyt asentamaan. Luonnollisesti puolustuksen pelikutsuja ja henkilöstöjä suunnitellessa täytyy toki pitää mielessä vaaralliset slot-laitahyökkääjät Ilari Laine ja Mickey Kyei, joiden kautta suuri osa Saintsin isoista peleistä on tällä kaudella tullut.

Viime ottelussa Pyynikillä Roostersin puolustuksen linja piti huolen ettei Saintsin pelinrakentaja Kyle Nolanilla ollut liialti aikaa luopua palloa. Kuva Sami Ranta

Edessä rankka ottelu

Sunnuntaina U19 finaalissa Roostersin parhaaksi pelaajakasi nimetyn Edward Vesterisen pelipaikka vaahteraliigajoukkueessa on vaihdellut puolustuksen- ja hyökkäyksenlinjojen välillä. Nuorten loppuottelussa hän pelasi linjojen lisäksi myös blokkaavan keskushyökkääjän paikalla. Kaksi tiukkaa peliä Porvoo Butchersin joukkueita vastaan viikon sisällä tuntuu nuorenkin miehen kropassa ja sen huoltoon Vesterinen kiinnittää huomiota ennen tulevaa vaativaa ottelua.

– Edessä tulee olemaan rankka ottelu, joka vaatii keskittymistä ja paljon hyviä suorituksia. Olen mestaruuden jälkeen hoitanut kehoani tarpeen mukaan torstain ottelua varten.

Viime viikolla Porvoossa keskushyökkääjä Karri Pajarisen nimiin merkittiin kaikki helsinkiläisten maalit. Kun hermoilut jätetään pois, niin hyvä tulee, hän sanoo.

– Rennoin mielin lähdetään pelaamaan omaa peliä, eikä hermoilla liikaa niin menee hyvin.

– Saints on kova jengi, josta löytyy taidokkaita pelaajia joka puolelta kenttää, joten kova matsi varmasti tulossa. Sitä ei voi kieltää, Pajarinen tuumii vastustajasta.

– Odotan yhtä kovaa peliä, kuin viime kohtaaminen. Saints on pelannut viime aikoina hyvin ja uskon heidän haluavan maksaa kalavelkoja takaisin, ennakoi takapuolustaja Markus Persson tamperelaisten lähtötunnelmia otteluun.

Curtis Slater on puolustuksen takakentällä osoittautunut kärkkääksi katkaisemaan vastustajien syöttöjä ja saanut vastapuolen pelinrakentajat hylkimään häntä. Hyvä valmistautuminen ja keskittyminen ottelussa ovat hänen lääkkeensä hyvään tulokseen torstain kamppailussa.

– Yksinkertaisesti meidän pitää sisäistää pelisuunnitelmamme heitä vastaan, suorittaa ja varmistaa olevamme valmiina pysäyttämään heidän pelintekijänsä. Tämä alkaa jo harjoituksissa viikon aikana. Ja jos lähdemme otteluun keskittyneenä, uskon meidän suoriutuvan kaikista vastuksista mitä eteemme tulee torstaina.

Slater uskoo Saintsin olevan valmis haastamaan kotijoukkueen kunnolla, mutta Roosters-puolustuksen on näytettävä kaapin paikka Velodromilla.

– Uskon heidän tulevan valmiina pelaamaan. Luultavasti heillä on jotain uutta suunniteltuna puolustuksemme päänmenoksi ja tahto voittaa. Meidän pitää lähteä peliin tekemään heille selväksi, minkälaista peliä me aiomme torstaina pelata.

Karri Pajarinen on ollut johtava hahmo Roostersin hyökkäyksen takakentällä. Jatkuuko torstaina viikon takainen ilotulitus? Kuva Jarmo Vehkomäki

Ryöstöretkikunta Pirkanmaalta

Tamperelaiset tulevat torstaina Helsinkiin päät pystyssä. Saints-päävalmentaja Teemu Majander ei usko sarjakärjen lähtevän kamppailuun huolettomasti ja se tulee näkymään kentällä.

– Me saavumme Velolle ketään ja mitään kumartelematta ja odotan, ettei Roosters aio kotonaan ottaa ketään liian kasuaalisti. Odotan siis hyvää kamppailua.

– Tarjolla on yksi ennakkoon kauden tiukimmista kotipeleistä, jossa Tampere yrittää kaikin voimin viedä pisteet mukanaan Pirkanmaalle, Roostersin päävalmentaja Juha Hakala arvioi torstai-illan ottelua.

Roostersin seuraava kotiottelu on EM-kisojen takia vasta kuukauden kuluttua, joten torstaina kannattaa saapua Velodromille katsomaan onnistuuko pirkkalaisten ryöstöretki pääkaupunkiseudulle ja nauttimaan päävalmentajien ennustamasta tiukasta väännöstä ottelupisteistä.

Katso edellisen ottelun kohokohdat Ruutu.fistä.

Helsinki Roostersin ja Tampere Saintsin toisen kohtaamisen aloituspotku potkaistaan torstaina 12.7.2018 kello 18:30 Helsingin Velodromilla. Liput portilta: aikuiset 15 €, 12-17v., opiskelijat, varusmiehet, eläkeläiset 10 €, alle 12v., ei pääsymaksua. Voit myös hankkia aikuisten lipun hieman halvemmalla Ennakkolippu.comista. Portit aukeavat 17:30, aloituspotku potkaistaan 18:30.

Teksti: Pekka Lylyharju
Kuvat: Sami Ranta, Jarmo Vehkomäki