Vaahteraliiga 2018: Helsinki Roosters vs. Wasa Royals

Ottelun aikana reagoitava aktiivisesti

Vaahteraliiga pyörähtää helatorstaina 10.5. täyteen vauhtiin. Kauden ensimmäisessä ottelussa Helsinki Roostersin vieraaksi saapuu viime Vaahteramaljan vastapuoli Wasa Royals. Vaasalaiset saapuvat Velodromille uuden päävalmentaja Dan Grassin johdolla. Myös puolustuksen koordinoinnista vastaa uusi valmentaja Arthur Tolliver, mutta pelinrakentajaksi palaa kaudelta 2016 tuttu Isaac Fisher. Myös Vaasasta löytyy toisen polven pelaajia, kun Walter Vasanoja palaa puolustuksen takakentälle USA:n yliopisto-opintojen parista.

Taskussa tiukka voitto Vienna Vikingsista Roostersin päävalmentaja Juha Hakala on palauttanut joukkueen normaaliin päiväjärjestykseen. Kauden ensimmäinen ottelu luo omat haasteensa peliin valmistautumiseen ja ottelun aikana aktiivinen vastustajien peliin reagoiminen nousee suureen rooliin.

– Valmistaudumme normaalin viikkorytmin mukaan. Vaasa ei ole vielä tällä kaudella pelannut, joten emme ole heistä nauhaa nähneet. Sen myötä pitää olla valmis pelaamaan hyvää peruspeliä ja ottelun aikana reagoimaan heidän tekemisiin aktiivisesti.

Vaasalaisten muutokset talven aikana ovat niin suuria, että viime kauden muistoista ei ole apua. Roostersin puolustuksenkoordinaattori Kalle Karppinen on valmistutunut ottamaan vastaan laajan valikoiman.

– Joudumme valmistautumaan Royalsia vastaan melko sokeina, koska vastustaja ei ole vielä pelannut yhtään ottelua nykyisen valmennuksensa alla. Onneksi olemme valmistautuneet monipuolisesti jo kevään aikana erilaisia hyökkäyksiä vastaan. Keskitymme treeniviikolla lähinnä oman suorittamisen parantamiseen ja lähdemme liikkeelle peruspuolustamisella, jota olemme sitten valmiita tarpeen mukaan sopeuttamaan pelin aikana.

Hyökkäyksenkoordinaattori Mikko Koikkalainen on samojen haasteiden edessä kuin Karppinen puolustuksessa. Kauden alussa suurten mysteereiden täyttäessä ilmatilan, on myös hyökkäyksen puolella varauduttava nopeisiin sopeutuksiin pelikutsuissa.

– Palaamme off-season -harjoitteluun ja treenataan vähän kaikkea mahdollista. Pelissä pitää olla valmiita sitten tekemään muutoksia, kun näemme mitä he haluavat tehdä, Koikkalainen kuvailee valmistautumista Vaahteraliigan aloittavaan kamppailuun.

Kaudella 2016 Royalsin hyökkäystä johtanut Isaac Fisher (#8) palaa taas tositoimiin Royalsin pelinrakentajana.

Kuulostaa kunnon jenkkifutikselta

Keskushyökkääjä Henri Jussila sai viimeiset ruosteet karistettua Vikings-pelissä. Vaahteraliigan avausottelussa eteen tulee uusi tuttavuus kotimaan areenoilla.

– Vikings peli on jo unohdettu ja keskittyminen siirtynyt Vaasaan. Hyvillä fiiliksillä lähden kauteen, kiva pelata taas Suomessa. Vaasaa vastaan en olekaan ennen pelannut,  niin se tulee olemaan hyvä kokemus ja varmasti tulee huippu matsi. Vaasa on kova joukkue, joka on selvästi tehnyt hyvin töitä offseasonilla.

Pelirakentaja Brandon Connette sai uuden kohteen syötöilleen, kun talven epätietoisuus Huskiesin kohtalosta päättyi Tommi Pinnan osalta peliin Roostersin paidassa Vienna Vikingsia vastaan. Hämeenlinnan kohtalo harmittaa, mutta omalta osalta ulottuva laitahyökkääjä katsoo jo eteenpäin.

– Tilanne Hämeenlinnassa päättyi harmittavasti kaikkien osapuolien osalta, eikä tietysti ollut optimaalisin lähtökohta kauteen. Omalta osalta tätä on turha muistella ja keskittyä vain tulevaan kauteen. Roosters kokonaisuudessaan on ollut todella vastaanottavainen, joten porukkaan on ollut mukava liittyä. Pelillisestikin edistytään isoin askelin koko ajan.

Vaasalaisilta Pinta odottaa fyysistä vastusta.

– Royalsia vastaan on ennen ollut tiukkoja fyysisiä matseja joissa roppaa pitää laittaa likoon. Odotan että Vaasan identiteetti ei ole paljoa muuttunut ja tämä peli myös kuulostaa kunnon jenkkifutikselta kentällä.

Roosters-kasvatteihin lukeutuva takapuolustaja Eemeli Tuovisella on edessä ensimmäinen vaahteraliigakausi. Liiga-avaus Royalsia vastaan nostaa nuoren pelaajan intoa.

– Totta kai innolla odotan että pääsee vihdoin pelaamaan ”isojen” poikien sarjaan. Olemme saaneet jo vähän pelituntumaa Tikkurilassa ja Itävallassa, joten ihan ”kylmiltään” peliin ei lähdetä. Viime kauden kovimmat joukkueet vastakkain, joten oletan että tästä voi tulla vielä tasokas peli. Viime kaudella seurasin vain katsomosta Vaahteraliigaa. Nyt pitää seurata vähän tarkemmin kaikkien joukkueiden pelejä ja katsoa enemmän filmiä.

Roostersin junioreista noussut Tuovinen aikoo osoittaa taitojensa riittävän Vaahteraliigan tasolle.

– Vaahteraliiga tulee tällä kaudella olemaan omasta mielestä todella kiinnostava. Kaikki joukkueet ovat tasaväkisiä ainakin rostereiden perusteella, vaikka Roosters ennakkosuosikki onkin. Toivon että selvitään kausi ilman turhia loukkaantumisia, ja että pääsisin kunnolla näyttämään että pystyn pelaamaan myös Vaahteraliigassa

Takapuolustaja Curtis Slater ei ollut Itävallassa ulkomaalaisvahvistussääntöjen takia ja on jatkanut valmistautumista koko ajan Suomessa.  Hän odottaa kovaa vastusta vaasalaisilta tiedostaen kaikkien vastustajien nälän Roostersin kynimiseen.

– Olen valmistautunut avauspeliin siitä lähtien, kun on valmistauduttu peliin Vienna Vikingsin vieraana. Olen jatkanut valmistautumista varmistaakseni olevani valmis Vaasaa vastaan. Mitä itse peliin tulee, odotan heidän olevan nälkäisiä, fyysisiä ja valmistautuneita. Meillä on maalitaulu selässämme liittyen Roostersin organisaatioon ja sen mukanaan tuomaan maineeseen. Itse olen valmis jokaisen joukkueen parhaaseen esitykseen, ja me kestämme ja voitamme jokaisen tilanteen.

Curtis Slater katkaisemassa Royalsin heittoa viime kaudella. Kuva Jarmo Vehkomäki

Odotuksissa fyysinen peli

Vaasalaisten pelaajaliikennettä seurannut Juha Hakala odottaa kovaa kamppailua Vaahteraliigan avauspelin voitosta.

– Vastassa on viime vuoden finaalijoukkue, joka on rekrynnyt vahvasti riveihinsä fyysisiä ulkomaalaispelaajia, joten odotan pelistä tiukkaa ja fyysistä.

Wasa Royals haastaa Helsinki Roostersin Vaahteraliigan avausottelussa torstaina 10.5.2018 Helsingin Velodromilla. Liput portilta: aikuiset 15 €, 12-17v., opiskelijat, varusmiehet, eläkeläiset 10 €, alle 12v., ei pääsymaksua. Voit myös hankkia aikuisten lipun hieman halvemmalla Ennakkolippu.comista. Portit aukeavat 17:30, aloituspotku potkaistaan 18:30.

Tähän se päättyi viime vuonna.

Teksti: Pekka Lylyharju
Kuvat: Jarmo Vehkomäki