Vaahteraliiga 2018, Jälkipuheet: Helsinki Roosters vs. Kuopio Steelers

Pisterikas koitos

Helsinki Roosters ei tuntenut armoa sarjanousijaa kohtaan, vaan takoi Velodromin tulostaululle 55-26 voittolukemat Kuopio Steelersistä. Roostersin päävalmentaja Juha Hakalan on joukkueensa muutamista virheistä huolimatta helppoa jatkaa kohti seuraavaa peliä.

– Otettiin muutamia rangaistuksia puolustuksessa ja peitoissa oli vähän virheitä. Hyökkäys pelasi tänään hyvin ja saatiin tuota meidän juoksupeliä ihan mukavasti auki. Siinä mielessä saatiin sillekin puolelle onnistumisia. Tästä on hyvä jatkaa Seinäjoki-viikolle. Huomenna heti treenataan ja aletaan laittaa asioita silloin kasaan.

Vaikka kuopiolaiset onnistuivat tekemään enemmän pisteitä kuin Roostersin aiemmat vastustajat, jätti ottelu Steelersin päävalmentaja Pekka Utriaiselle vähemmän maireat tunnelmat ja paljon pohdittavaa.

– Aika huono ottelu, ei me paljon onnistuttu missään. Me tultiin käytännössä neljällä laitahyökkääjällä tänne. Yksi loukkaantui alussa ja meidän pitää saada sinne lisää tavaraa. Meidän hyökkäys on hyvin rajallista tällä hetkellä. Me ei pystytä tekemään niitä juttuja mitä me haluttaisiin ja se vaikuttaa sitten kaikkeen. Se vaikuttaa meidän erikoisjoukkueisiin ja se vaikuttaa meidän yleiseen joukkuenopeuteen aika paljon. Se on yksi asia mikä pitää korjata. Eikä me voida laskea 50 pinnaa yhdessä pelissä. Se on selkeästi yksi asia.

Tekemistä riittää, eikä Utriainen aio jäädä tämän ottelun tulosta pitkiksi ajoiksi murehtimaan.

– Hyökkäyksessä ehkä opittiin paljon miten pelataan hyviä joukkueita vastaan. Me ei voida olla silleen, että me pelataan vain välillä hyvin. Nyt me ollaan välillä todella huonoja. Puolustuksessa ei hirveästi onnistumisia tänään ollut. Meidän puolustuksen pitäisi periaatteessa olla aika hyvä näissä peleissä systeemin ja muitten puolesta. Kyllä siinä nyt on aika paljon duunia tehtäväksi. Meillä on nyt lyhyt viikko ja lauantaina Porvoo tulee Kuopioon, eikä nyt ei ole hirveästi aikaa jäädä synkistelemään. Nyt varmaan bussimatkalla saattaa olla vähän hiljaista, mutta sitten palataan treenikentille.

Helsinkiläispuolustusta koordinoiva Kalle Karppinen joutui todistamaan muutaman puolustuksen nukahduksen siirtymisen tulostaululle, eikä ollut siitä kovin mielissään.

– 26 pistettä tauluun, ettei kyllä voi täysin tyytyväinen olla. Gameplan-mielessä lähdettiin ottamaan Charles Wortia pois heiton kiinniottajana ja suurimman osan ajasta onnistuttiin siinä ihan hyvin. Sitten kyllä nukahdeltiin aika pahasti muutaman kerran ja sieltä tuli ne pari isoa peliä, mitä ei olisi halunnut nähdä. Ei voi ihan täysin tyytyväinen olla ja vähän kurinalaisemmin pitää pystyä pelaamaan jatkossa. Ei muuta kun Seinäjoki seuraavana ja huomenna takaisin töihin ja valmistautumaan aika mysteerivastustajaa vastaan, kun pelinrakentaja/hyökkäyksenkoordinaattori sai juuri kenkää. Vähän sokeana mennään, mutta ei muuta kuin takaisin töihin.

– Aika onnistunut. Yli kuusisataa kokonaisjaardia, niin siihen voi olla kyllä tosi tyytyväinen. Se keskiottelun pieni romahdus missä taidettiin punttaa kolme kertaa peräkkäin, siihen ei voi olla tyytyväinen. Muuten kyllä pelintekijät tekivät tosi hienosti pelejä. Käyttivät ne yks-vastaan-ykköset, mitä siellä oli ja saatiin juoksu toimimaan ihan ok-tavalla. Se oli positiivinen yllätys, arvioi Roostersin hyökkäyksenkoordinaattori Mikko Koikkalainen ottelua.

Vaikka pisteitä kirjattiin runsaasti, näki Koikkalainen vielä paljon parannettavaa hyökkäyksensä tekemisessä ja myös omissa pelikutsuissaan. Resepti otteiden parantamiseen on kuitenkin tiedossa.

– Liikaa tulee edelleen rangaistuksia ja pannaan itsemme ikäviin kolmannen yrityksen tilanteisiin. Niistä pitää päästä eroon, sellaista pientä viilaamista. Juostiin pari kertaa vähän hölmöä fronttia ja heitettiin vähän hölmöä fronttia, peiliin katsomisen paikka jälleen. Hyvä treeniviikko, meillä on ensi maanantaina seuraava peli ja lähdetään parantamaan noista virheistä ja oman pelin kautta mennään tuohon Crocodiles-matsiin ja lähdetään parantamaan omaa suorittamista.

Steelersin pelinrakentajalla Seth Petersillä piti kiirettä Roostersin puolustuksen linjan kanssa. Kuva Jarmo Vehkömäki

Connette B, 4 by 4

Kuopio Steelers aloitti hyökkäävänä joukkueena ja akseli Seth PetersJohannes Jauhianen liikutti aluksi palloa hyvin eteenpäin, mutta helsinkiläispuolustus pakotti kuopiolaiset lopulta lentopotkuun. Roostersin hyökkäyksessä Brandon Connette löysi useampia vastaanottajia syötöilleen, kunnes itse karkasi juoksuhämäyksen jälkeen 37 jaardin juoksulla Steelers-maaliin. Lisäpistepotkun epäonnistuminen jo aloitussyötössä jätti Roosters-johdoksi 6 – 0. Kuopiolaisten seuraavakin hyökkäysvuoro eteni hyvin, kunnes neljännellä yrityksellä takapuolustaja Viljo Lempinen taklasi kuopiolaispallonkantajan vajaaksi uusista yrityksistä ja peliväline siirtyi Roostersin haltuun. Kolmannella yrityksellä Brandon Connette karkasi toistamiseen Steelers-puolustuksen välistä pujottelemalla 66 jaardin päässä olleelle maalialueelle. Lisäpistesyötön onnistuminen Tommi Pinnalle lisäsi Roosters-johdon lukemiin 14 – 0.

Kuopiolaiset vastasivat liikuttamalla palloa Aku Uotilan ja pelinrakentaja Seth Petersin toimesta maata pitkin, kunnes yllättivät syötöllä Charles Wortille ja Johannes Jauhiaisen lisäpistepotkun jälkeen tulostaululle kirjattiin 14 – 7. Syötöillä Alexander Wasiljeffille ja Kimi Linnainmaalle Roosters eteni vuorollaan kuopiolaisten maalialueen tuntumaan ja Brandon Connette juoksi kolmannen maalin kahden jaardin päästä ja Kim Saarijärven lisäpistepotkulla helsinkiläisjohto oli 21 – 7 ennen ensimmäisen neljänneksen päättymistä.

Neljännesten vaihtuessa Steelers joutui luopumaan pelivälineestä. Lyhyeksi jääneen lentopotkun jälkeen Brandon Connetten syöttö puolesta kentästä karkumatkalle päässeelle Wasiljeffille tiesi seuraavaa maalia ja lisäpistepotkulla tulostaululle merkattiin numerot 28 – 7. Seuraavan mahdollisuutensa pisteiden tekoon Roosters sai Steelers-potkaisijan polven osuttua maahan lentopotkun aloitusyötön vastaanotossa 14 jaardin päässä kuopiolaismaalista. Brandon Connette kiitti ja syöttö Kimi Linnainmaalle ja Saarijärven lisäpistepotkulla johtolukemat olivat 35 – 7.

Roosters-puolustus jatkoi hyviä otteitaan ja kuopiolaisten lentopotkun jälkeen saadun seuraavan hyökkäysvuoron päätti Adam Connette syötön jälkeen maaliin ja Kim Saarijärven lisäpistepotkulla johtolukemat olivat 42 – 7. Aloituspotkun jälkeen Justin Bellin hyvän palautuksen ansiosta Steelers lähti liikkeelle puolesta kentästä. Akseli Peters – Jauhiainen liikutti pelivälineen helsinkiläismaaliin ja lisäpisteen onnistuttua väliajalle lähdettiin numeroissa 42 – 14.

Toisen puoliajan pisteiden teon aloitti Steelers Seth Petersin 47 jaardin syötöllä Charles Wortille. Kahden pisteen lisäpisteyrityksen epäonnistuttua tilanteeksi kaventui 42 – 20. Roosters vastasi seuraavan hyökkäysvuoron päätteeksi Brandon Connetten juoksemalla illan neljännellä maalillaan ja lisäpisteellä, lisäten taululle numerot 49 – 20. Ennen neljännesten vaihtumista takapuolustaja Curtis Slater hankki pallon syötönkatkolla joukkueelleen ja neljännen neljänneksen alussa Roosters kasvatti johtoaan Brandon Connetten syötöllä Adam Connettelle. Kuopio vastasi vielä Petersin syötöllä Jauhiaiselle tilanteeksi 55 – 26. Vaikka Roosters viimeisellä hyökkäysvuorollaan pääsikin Mourad Daifin vahvoilla juoksuilla ja Otso Flinkmanin syötöllä Kim Saarijärvelle vastustajan maalialueen tuntumaan, joukkueet eivät enää pisteitä tehneet. Hyökkäysvuoron alussa kotiyleisölle tarjoiltiin normaalista poikkeavaa, kun hyökkäyksenlinjassa tavallisesti pelaava Jere Lahti nähtiin pallonkantajan roolissa keskushyökkääjänä.

Brandon Connette oli huippuvireessä ottelussa syöttäen 4 TD:tä ja juosten itse 4 TD:tä lisää. Kuva Jarmo Vehkomäki

Little Things

Kuopio Steelersin parhaana pelaajana palkittiin yhdellätoista syötön vastaanotolla 156 jaardia edennyt ja kaksi maalia kirjauttanut laitahyökkääjä Johannes Jauhiainen. Koko ottelun parhaimmaksi pelaajaksi nimettiin hyvässä vireessä ollut pelinrakentaja Brandon Connette. 133 jaardia ja neljä maalia omilla juoksuillaan kerännyt pelirakentaja syötti vielä toiset neljä maalia ja 351 jaardia. Viidellä syötön vastaanotolla 114 jaardia ja yhden maalin kirjauttanut Alexander Wasiljeff nimettiin Roostersin parhaaksi pelaajaksi. Laitahyökkääjä ei koordinaattorinsa tapaan ollut täysin tyytyväinen iltaan.

– Oli hyvä voittaa, mutta ei se ollut missään nimessä kauden paras peli. Aina jää parannettavaa ja olisi siinä vähän enemmänkin voinut olla auki, mutta ei se mitään. Hyvin tuli palloja sieltä ja voitettiin kumminkin. Treeniä, treeniä, pitää nyt korjata nämä virheet, mitkä tulivat tänään ja kyllä me siitä saadaan oikein hyvä.

– Päällimmäiset fiilikset ovat ihan hyvät. Sarjanousija oli alkuun tosi kova ja pysyi hyvin mukana pelissä. Pystyttiin vastaamaan siihen ja saatiin pisteitä taululle, niin se on aina tärkeintä hyökkäyksessä. Omasta suorittamisesta jäi tosi paljon parannettavaa. Varsinkin hyökkäyksenlinjalla siellä oli tosi paljon pieniä virheitä, mitä pitää siistiä kauden loppuun mennessä pois. Kuopioon mennessä noi pitää olla korjattuna. Ei mitään, kovaa duunia ja keskitytään niihin pikkuhommiin. Ne on ne ”Little things”, mitkä ratkaisee, Richard Laine hyökkäyksenlinjasta pohti kamppailun antia.

Helsinkiläispuolustuksessa normaalisti tukimiehenä pelaava Christer Berg löysi itsensä uudelta pelipaikalta puolustuksenlinjassa. Onneksi ei tarvitse kilauttaa kaverille, vaan voi kysyä neuvoja vierestä.

– Kuopiolaiset tuli kovaa ja ei siinä. Pystyttiin pelaamaan silleen mitä suunniteltiin viikon aikana ja omalla kohdallakin tuli ihan hyviä onnistumisia, mutta paljon vielä paikattavaa. Itselle toi linja on vieras homma kumminkin jo ihan perusasioiden kanssa. Siinä on onneksi ihan hyviä äijiä ympärillä ja pystyy kysymään neuvoa. Normi treeniviikko ja koitetaan tulla vähän paremmaksi ja ensi viikolla on krokotiilit Seinäjoella.

– Kuopio oli hyvin valmistautunut. Vähän monipuolisempaa olisin voinut odottaa. Me annettiin muutamia isoja pelejä heille ja he osasivat rangaista siitä. Hyvä joukkue siinä mielessä, tukimies Santtu Äyräväinen kehui vastustajaa.

Oman joukkueen osalta Äyräväinen toivoo terävämpää otetta niin joukkueeltaan kuin myös itseltään.

– Puolustuksen kannalta jatketaan perusasioiden hinkkaamista ja siellä oli sellaisia menttaalivirheitä mitä ei tässä vaiheessa kautta pitäisi tulla, itseni mukaan lukien. Lähdetään parantamaan vielä tekemistä ja vähän terävämpää toimintaa. 26 pinnaa on aika paljon annettu.

Niko Kuikan haastattelu ottelun päätyttyä

Seuraavaksi Seinäjoelle

Helsinki Roostersilla on viikon tauko ennen seuraavaa peliä. Maanantaina 18.6. helsinkiläiset matkaavat Seinäjoki Crocodilesin vieraaksi. Ottelu Seinäjoen Keskuskentällä alkaa 18:30.

Katso ottelun huippuhetket Ruutu.fi:stä

Ottelun tilastot
Teksti: Pekka Lylyharju
Kuvat:Jarmo Vehkomäki