Vaahteraliiga 2018, Jälkipuheet: Helsinki Roosters vs. Wasa Royals

Melkein puhdas peli

Vaahteraliigakauden avaus oli oikeastaan ohi ennen kuin se kunnolla alkoikaan. Vienna Vikingsia vastaan tasonsa testannut Helsinki Roosters teki Wasa Royalsia vastaan ensimmäisellä neljänneksellä neljä maalia, vieden koko ottelun 48-7. Vaasalaisten päävalmentaja Dan Grass ei liikoja selitellyt, vaan totesi ottelun antaneen paljon tietoa missä mennään.

– Tämä oli meidän ensimmäinen peli ja samalla testi mitä meidän tarvitsee tehdä paremmin ja parantaa. Itse tein muutamia pelikutsuja, mitkä eivät olleet oikeita, mutta sitä tapahtuu jalkapallossa. Minun on korjattava omat virheeni, samoin pelaajien omansa, mutta se on osa peliä. Meidän on työskenneltävä kovempaa tullaksemme paremmiksi ja opittava omista virheistämme.

Ottelun vauhdikas ensimmäinen puolisko antoi päävalmentaja Juha Hakalalle mahdollisuuden peluuttaa helsinkiläispelaajia laajalla rintamalla.

– Ensimmäinen ottelu, ensimmäisellä puoliajalla tehtiin tarpeeksi pisteitä ja Miro (Kadmiry) sitten johti hyökkäystä toisella puoliajalla. Saatiin arvokasta pelikokemusta myöskin toisen ja kolmannen stringin jätkille, eli melkein kaikki pääsi tänään kentälle.

Vikings teki Itävallassa 37 pistettä Roosters-puolustusta vastaan. Vain seitsemän pisteen salliminen Royalsille jätti paremman maun puolustuksenkoordinaattori Kalle Karppiselle, vaikka puhdas pelikin olisi kelvannut.

– Melkein puhdas peli. Nolla peli olisi ollut kiva, Wienissä tuli 37, niin mukavampi fiilis tämän jälkeen. Mutta aika alusta asti näki, että me voitettiin linjassa. Vaasan hyökkäyksenlinjalla ei ollut kyllä paras päivänsä ja meidän puolustuksenlinja onnistui hyvin, niin se kyllä aika pitkälti minun mielestä ratkaisi tämän meidän puolustuksen puolella. Ei oltu hirveen pulassa missään vaiheessa. Kyllä se sieltä linjoista aika hyvin lähti. Kaikki pelasivat, toisen neljänneksen aikana aika hyvin lähdettiin pyörittämään.

Roosters-hyökkäyksen pisterikas alku sai hyökkäyksenkoordinaattori Mikko Koikkalaisen iloiseksi.

– Ensimmäinen puoliaika tosi hyvää, pystyttiin yhtä hyökkäysvuoroa lukuun ottamatta tekemään pisteitä. Laajasti onnistumisia, hyökkäyksenlinja pelasi tosi hyvän matsin, Brandon (Connette) oli hyvä, Kimi (Linnainmaa) oli hyvä, keskushyökkääjät pelasivat kaikki tosi hyvin, että tosi tyytyväinen voi olla.

Ottelun toinen puolikas sai Koikkalaisen puolestaan mietteliääksi.

– Sen olisi pitänyt olla parempi toinen puoliaika. Hukattiin mahdollisuuksia tehdä pelejä. Koitetaan parantaa, ei voi tyytyä siihen, että pelataan eka puoliaika hyvin ja laiskotellaan toinen puoliaika. Kyllä sekin pitää hoitaa kunnolla.

Royalsin pelinrakentajalla Isaac Fisherillä piti kiirettä Roostersin puolustuksen linjan kanssa. Kuvassa #81 Toni Ahonen ja #90 Okko Outinen pakottavat Fisherin luopumaan pallosta kiireellä. Kuva Jarmo Vehkomäki

 

Pisteitä näyttävillä peleillä

Ottelun ensimmäisellä neljänneksellä Roostersin puolustus pakotti Royalsin luopumaan jokaisella hyökkäysvuorollaan pallosta lentopotkulla. Helsinkiläisten hyökkäys puolestaan päätti jokaisen oman vuoronsa pisteiden tekoon. Ensimmäinen maali syntyi Barndon Connetten 36 jaardin syötöllä karkuun juosseelle laitahyökkääjä Alexander Wasiljeffille, seuraavat kaksi Connetten 48 ja 32 jaardin syötöillä Kimi Linnainmaalle. Neljännen maalin juoksi keskushyökkääjä Henri Jussila puolustuksen keskeltä Royals-maalialueelle. Kim Saarijärvi potkaisi lisäpisteet onnistuneesti haarukkaan jokaisen maalin jälkeen ja neljännes vaihtui numeroissa 28 – 0.

Toisen neljänneksen alkaessa Roosters oli pelaamassa omalla kenttäpuoliskollaan neljättä yritystä yrittääkseen saada uudet yritykset. Laitahyökkääjän ennenaikainen liike toi kuitenkin rangaistuksena väärästä aloituksesta viisi jaardia lisää matkaa ja Kim Saarijärvi joutui potkaisemaan ensimmäisen lentopotkunsa ottelussa. Royalsin kolmannelle yrityksellä puolustuksen linjamies Miikka Lievosen taklaus irrotti pallon vaasalaispallonkantajalta ja tukimies Santtu Äyräväinen sai napattua pallon itselleen vaihtaen Roostersin takaisin hyökkääväksi joukkueeksi. Hyökkäysvuoron päätti Brandon Connetten lyhyt syöttö laitahyökkääjä Adam Connettelle vastustajan maalialueelle. Takapuolustaja Curtis Slaterin kauden ensimmäinen syötönkatko hankki pallon uudelleen takaisin Roostersille ja hyökkäysvuoron päätti Henri Jussilan toinen juoksu pallon kanssa vastustajan maaliin. Väliajalle lähdettiin Kim Saarijärven onnistuttua molemmissa lisäpistepotkuissaan lukemin 42 – 0

Toisella puoliajalla Miro Kadmiry siirtyi pelinrakentajaksi. Royals puolustus pysäytti helsinkiläisten ensimmäiset hyökkäysvuorot, kunnes Kadmiry löysi laitahyökkääjä Tommi Pinnan syötöllään vaasalaismaalista. Hieman lohtua Royals sai pelinrakentaja Isaac Fisherin punnerrettua pelivälineen viimeisen jaardin helsinkiläismaaliin.  Denny Johnin lisäpiste merkkautti ottelun loppunumeroiksi 48 -7.

Aurinkoinen sää oli houkutellut paikalle runsaasti katsojia, jotka saivat ensimmäisellä puoliajalla nauttia Brandon Connetten johtaman Roosters hyökkäyksen pisteiloittelusta. Kuva Jarmo Vehkomäki

 

Pitää olla pelin loppuun asti hereillä

Vaasalaisten parhaana pelaajana palkittiin yhdeksän jaardin keskiarvolla edennyt keskushyökkääjä Tom Suoste. Roostersin parhaana pelaajana palkittiin kaksi maalia tehnyt Kimi Linnainmaa ja koko ottelun parhaana pelaajana palkittiin neljä maalia ja 207 jaardia syöttänyt Roostersin pelinrakentaja Brandon Connette. Roostersin kaikki keskushyökkääjät etenivät pallon kanssa yli viiden jaardin keskiarvolla. Pitkältä tauolta palannut Mourad Daifi kiittikin hyökkäyksen linjaa hyvin tehdystä työstä ottelun jälkeen.

– 11 vuoden jälkeen tuntuu hyvältä. Tuntuu paremmalta kuin kymmenen vuotta sitten. Hyvin meni, linja blokkasi hyvin aukkoja ja pääsi eteenpäin joka pelillä, niin ei voi valittaa, pitää kiittää linjaa.

– Kyllä oli mukava taas pelata. Jos vertaa viime vuoteen, niin paljon paremmassa kunnossa nyt on. Polvivaivat on oikeastaan ohi ja päässyt hyvän treenikauden vetämään. Ihan hyvillä fiiliksillä, peli meni ihan hyvin. Vähän pääsi toisella puoliajalla notkahtamaan ja vastustaja sai pisteitä, mutta muuten eka Vaahteraliiga-peli niin kyllä todella hyvin meni, puolustuksenlinjassa urakoinut Janne Rautiainen tuumi kamppailun päätyttyä.

Myös Santtu Äyräväinen hieman harmitteli vastustajan pisteiden tekoa, mutta tästä kausi vasta lähtee kunnolla käyntiin.

– Harmittamaan jäi että he saivat maalin, eli ei ole vielä valmis paketti todellakaan. Se näkyi siinä tekemisessä. Pitää olla pelin loppuun asti hereillä. Mutta muuten voi olla osittain tyytyväinen tekemiseen. Mutta tässä on, niin kuin koutsit sanoi, pitkä kausi ja tekeminen aloitetaan vasta nyt ja sitähän riittää. Nyt on hyvä väliviikko minkä aikana voidaan tulla paremmiksi fudispelaajiks ja käytetään se hyväksi.

Kimi Linnainmaan haastattelu ottelun jälkeen

Tulossa: Porvoo Butchers

Roostersilla on edessä parin viikon tauko ennen seuraavaa ottelua. Porvoo Butchers saapuu maanantaina 28.5. Helsingin Velodromille testaamaan kotijoukkueen pelikunnon.

Katso ottelun huippuhetket Ruutu.fi:stä

Ottelun tilastot

Teksti: Pekka Lylyharju
Kuvat:Jarmo Vehkömäki