Vaahteraliiga 2018, Jälkipuheet: Kuopio Steelers vs. Helsinki Roosters

Puolustuksella kiireinen iltapuhde

Helsinki Roostersin ensimmäiseltä vierailulta Kuopio Steelersin kotikentälle Väinölänniemelle lähti 30 – 56 voitto vierasjoukkueen matkassa pääkaupunkiin. Helteisen sään lisäksi kauniissa ympäristössä sijaitseva Steelers-pyhättö ja intohimoinen kotiyleisö jättivät  Roostersin päävalmentaja Juha Hakalan mukaviin tunnelmiin.

– Ihan hyvät, lämpöä riitti, hieno stadion ja hyvä kotiyleisö. Oli aika hyvin tunnelmaa ja varsinkin aina kun kotijoukkue teki pelejä niin yleisö suorastaan eli ottelussa mukana. Siinä mielessä ihan mielenkiintoinen peli.

Tapansa mukaan Roosters onnistui hankkiutumaan jo ennen väliaikaa selvään johtoasemaan kamppailussa.

– Ensimmäinen puoliaika meidän puolustukselta hyvä, pidettiin kuudessa pisteessä Kuopion hyökkäys ja meidän oma hyökkäys pystyi tekemään aika laajarintaisesti pelejä. Oltiin aika selvässä johdossa väliajalla. Toisella puoliajalla ruvettiin kierrättämään pelaajia pikkaisen enemmän, mikä sitten ehkä näkyi virheinä kentällä ja Kuopio pääsi etenemään varsin hyvin hyökkäyksessä. Mutta pysyttiin edelleenkin johdossa ja Mirokin (Kadmiry) sai jälleen kerran suomalaisena pelinrakentajana maalin tähän otteluun. Siinä mielessä hienoja suorituksia noilta kakkosstringin miehiltä toisella puoliajalla, Hakala summasi ottelun kulkua.

Kuopiolaisilla oli ensimmäisellä puoliajalla omat mahdollisuutensa pisteiden tekoon. Steelers-päävalmentaja Pekka Utriainen hieman harmitteli, ettei mahdollisuuksia käytetty hyväksi, mutta kiitti pelaajiensa panosta lopputuloksesta huolimatta.

– Kyllä me nyt odotettiin että me pystytään tekemään maalit ensimmäisellä jaksolla niistä parista paikasta mistä me sitten ei lopulta tehty. Ja silloin peli olisi ollut erinäköistä. Ei tästä siinä mielessä voi millään juhlatuulella lähteä, mutta sen pojat taas näytti, että tämä jengi pelaa kovaa eikä meitä vastaan ole varmaan kivaa pelata.

Roostersin puolustuksenkoordinaattori Kalle Karppinen kehuu vastustajan hyökkäystä. Kiirettä piti kuopiolaisia vastaan koko ottelun ajan.

– Täytyy antaa pisteet vastustajan hyökkäykselle. Heillä on kyllä hyvä hyökkäys. Saivat 30 pistettä tauluun, pikkaisen varamiehisenäkin. He pystyvät tulemaan tosi nopealla tempolla, mikä pakottaa ehkä paremmankin puolustuksen tekemään silloin tällöin virheitä, joista he pystyvät rankaisemaan. Kyllä kotiläksyt saa tämän joukkueen kanssa tehdä tulevaisuudessakin.

Roosters-hyökkäys oli poistunut vetreänä linja-autosta ja pääsi lämpimässä säässä heti käyntiin. Tilastot nostivatkin hymyn helsinkiläisten hyökkäystä koordinoivan Mikko Koikkalaisen kasvoille.

– Saatiin hyvä alku, vaikka vieraspelit on meille vaikeita ollut kuulemma. Päästiin hyvin bussista ulos, päästiin taululle ja puolustus pääsi johtoasemassa pelaamaan. Se helpotti aika paljon. Meillä oli melkein kymmenen jaardia per peli, eli eipä tässä paljon paremmin voi pelata. Kun mättää tuollaisella keskiarvolla jaardeja ja pisteitä taululle, niin voi olla kyllä tosi tyytyväinen. Kaiken kaikkiaan hieno peli, Koikkalainen myhäili.

Virheet siivittivät Kuopiolaisten iltaa. Tässä #90 Okko Outinen repii pallon irti Ville Lindstenin käsistä. Kuva Jari Turunen

Perinteinen johto ensimmäisen neljänneksen jälkeen

Hyökkäyksellä aloittanut Helsinki Roosters aloitti ottelun vauhdikkaasti. Kahdella onnistuneella syötöllä laitahyökkääjä Alexander Wasiljeffille pelinrakentaja Brandon Connette irtosi itse 46 jaardin juoksuun kohti Steelers-päätyä. Kahden nollasummajouksun jälkeen Brandon Connette löysi jälleen syötöllään Wasiljeffin kupiolaisten maaliviivalta. Kim Saarijärven onnistuneella lisäpistepotkulla tulostaululle kirjattiin ensimmäiset lukemat 0 – 7.  Kuopiolaiset saivat myös edettyä ripeästi, mutta pallo irtosi taklauksessa valuen Roosters-maalialueelle ja ensimmäisenä sen ehti peittämään Roosters-pelaajat. Omalta 20 jaardin linjalta helsinkiläiset etenivät nopeasti pois omasta päädystään. Syöttö Wasiljeffille ja keskushyökkääjä Henri Jussilan 36 jaardin juoksu siirsivät pelivälineen Steelersin kenttäpuolelle. Laitahyökkääjä Tommi Pinta otti onnistuneen syötön kiinni ja karkasi puolustajat selästään karistaen Steelers maaliin. Lisäpisteellä Roosters tuplasi johtonumeroiksi 0 – 14.

Kuopiolla oli onnea kun pelinrakentaja Seth Petersin pudottama pallo vieri kohti Roosters-maalia ja kuopiolaislaitahyökkääjä Kaapro Keränen ehti peittämään sen Steelersille. Roosters-puolustus pysäytti vastustajan jaardin päähän omasta maaliviivasta, mutta hyökkäys joutui luopumaan pallosta lentopotkulla heti neljännellä yrityksellä. Omalta kenttäpuolelta lähtenyt Steelersin hyökkäys pääsi viimein tulostaululle, kun keskushyökkääjä Ville Lindsten sai jaardin päästä punnerrettua pallon maaliviivan yli ennen kuin Roosters-puolustuksen vastapaine alkoi työntää pelaajaa taaksepäin. Lisäpistepotkun osuttua maalihaarukan poikkihirteen tasoitukseksi jäi 6 – 14 muutama sekunti ennen neljänneksen päättymistä.

Maalin jälkeisen aloituspotkun Adam Connette palautti 22 jaardin päähän vastustajan maalilinjasta. Kahden epäonnistuneen syötön jälkeen keskushyökkääjä Henri Jussila siirsi juoksulla pelivälineen seitsemän jaardin päähän, Valintapelissä Brandon Connette syötti Henri Jussilalle sivuttaisliikkeeseen ja keskushyökkääjä juoksi maalialueen kulmasta sisään. Onnistuneella lisäpisteellä Saarijärvi kasvatti lukemiksi 6 – 21.

Helsinkiläismaalin jälkeisellä hyökkäysvuorolla Steelers joutui luopumaan pallosta lentopotkulla, mutta helsinkiläistenkin hyökkäysvuoro tyrehtyi 18 jaardin linjalle Steelers-päädyssä. Kuopiolaiset puolestaan hyytyivät Roostersin kenttäpuolella 30 jaardin päähän maaliasta. Seuraavan hyökkäysvuoron helsinkiläiset käyttivät hyväkseen vyöryttäen pelivälinettä eteenpäin ja Tommi Pinta päätti Brandon Connetten syötöstä toisella maalillaan vyörytyksen ja Kim Saarijärvi potkaisi väliaikanumeroiksi 6 – 28.

Toisen puoliajan Steelers aloitti hyökkäävänä joukkueena läheltä puolta kenttää. Neljännellä yrityksellä, kun edettävää oli viisi jaardia, korkea aloitussyöttö antoi Roosters-puolustukselle lisäaikaa päästä kuopiolaisten pelinrakentja Seth Petersiin käsiksi. Tukimies Ilya Redinin onnistunut säkitys tiesi Steelers-takapakkia omalle 30 jaardin linjalle ja pelivälineen siirtymistä helsinkiläisten hallintaan. Roosters ei aikaillut ja yhden onnistuneen syötön jälkeen Henri Jussila karkasi sivurajaa pitkin tekemään toisen maalinsa 22 jaardin päästä. Saarijärvi kasvatti helsinkiläisjohtoa lisäpisteellä 6 – 35 etumatkalle.

Kuopio aloitti vastauksensa omalta 18 jaardin linjalta ja kuljetti pelivälineen jälleen helsinkiläismaalin tuntumaan. Steelers-pelaajan rangaistus tiesi 15 jaardin takapakkia, mutta Seth Peters onnistui 16 jaardin syötöllä irrottamaan Ville Lindstenin toiseen maalintekoon ja Markus Ojainväli lisäsi lisäpistepotkulla 13 – 35. Helsinkiläisten hyökkäys ei hätkähtänyt, vaan heti ensimmäisellä yrityksellä Henri Jussila karkasi screen-pelillä 57 jaardia jälleen sivurajaa hipoen pisteiden tekoon. Saarijärven jatkaessa tarkkaa potkimista kuopiolaistasoitus nollautui numeroin 13 – 42

Vaikka Roostersin puolustus ei kauaa ehtinyt levätä, pakotti se kuopiolaiset lentopotkuun. Neljänneksen vaihduttua Brandon Connette löysi Adam Connetten, joka kuopiolaispuolustuksen puristuksessa pusersi pelivälineen Steelers-maalilinjan yli ja lisäpisteen jälkeen tulostaululle vaihtui 13 – 49. Steelers sai vastattua vielä Seth Petersin ja Ville Lindstenin tekemillä maaleilla ja Ojainvälin onnistuneilla lisäpisteillä ottelun numeroihin 27 – 49. Kuopiolaisten maalien jälkeen Adam Connette onnistui vielä maalinteossa Miro Kadmiryn syötöstä ja Kim Saarijärvi lisäpistepotkussa.  Ottelun päätösnumerot 30 – 56 kirjautti Markus Ojainväli onnistuneella 44 jaardin potkumaalilla.

Henri Jussila karkasi maalintekoon. Kuva Jari Turunen

Hikinen ilta sujui hyvin

Ottelun jälkeen Kuopio Steelersin parhaaksi pelaajaksi nimettiin joukkueen maaleista kolme tehnyt ja 4,3 jaardin keskiarvolla edennyt keskushyökkääjä Ville Lindsten. Roostersin ja samalla koko ottelun parhaaksi nimettiin 7,5 taklausta kirjauttanut takapuolustaja Curtis Slater. Kaksi Roostersin maaleista tehnyt laitahyökkääjä Tommi Pinta oli tyytyväinen hikisen illan kulkuun.

– Hyvin se meni. Alku aina on tietysti vähän tiukempi ja Kuopio pystyi pitämään palloa siinä pitkiä pätkiä. Meillä taas hyökkäyksellä tehtiin nopeasti, niin laitettiin ehkä puolustus siinä vähän omaan kuoppaan. Mutta hyvin me siitä selvittiin ja lopussa päästiin aika karkuun.

Puolustuksessa riitti kiirettä, mutta tukimies Akseli Vartiainen totesi puolustuksen pysyneen suurimman osan ottelua vastustajan vauhdissa.

– Sieltä tuli Steelersin hyökkäys kovalla temmolla, niin kuin odotettiinkin. Siinä tuli aika moinen kiire meidän puolustajilla, että saadaan peli kunnolla katsottua ja ollaan valmiina sitten. Mutta kaiken kaikkiaan hyvin meni, vaikka tuossa lopussa tuli paljon virheitä.

Myös kulmapuolustaja Vilho Paavilaisella piti kiirettä pelissä. Hän saattoi kuitenkin olla tyytyväinen omaan suoriutumiseensa.

– Ihan hyvin sujui. Tosiaan siinä alussa oli haasteita temmon kanssa, että saadaan kaikki kutsut kohdilleen ja ukot oikeille paikoille. Mutta jossain vaiheessa päästiin tempoon mukaan ja homma alkoi rullaamaan ja puolustus piti hyvin kunnes loppuvaiheessa vähän lopsahti . Omakohtaisesti meni oikein hyvin, ettei ollut varmaan yhtään isompaa kiinniottoa.

Henri Jussilan haastattelu ottelun jälkeen

EM-kisatauko edessä

Vaahteraliigan runkosarjanvoiton varmistaneen Roostersin osalta alkoi EM-kisojen yli kestävä tauko ja seuraava peli on melkein kuukauden kuluttua. Päävalmentaja Juha Hakala ei kuitenkaan näe suurta ongelmaa joukkueelleen alkukauden pelitahdista johtuen.

– Meillä on parikymmentä pelaajaa maajoukkueen käytössä varmaankin, jos pitäisi arvailla että ketkä kaikki sinne pääsee. Maajoukkuetauon jälkeen pelataan Seinäjokea vastaan heti seuraavan viikon jälkeen, eli siihen otteluun pitää taas saada miehistö jalkeille ja sitten parin viikon tauko ja sitten Vaasa-peli. Tokihan meillä on kaksi kansainvälistä ottelua jo alla ennen liigan alkua, eli pelejä on pelattu aika paljon. Kyllä ne viimeiset kaksi matsia pitää kunnialla hoitaa ennen pudotuspelejä. Ihan hyvä että on tällainen väljempi aikataulu loppukauden osalta, niin saadaan kaikki terveinä loppupeleihin mukaan.

Helsinki Roostersin seuraavassa ottelu Helsingin Velodromilla Seinäjoki Crocodiles maanantaina 13.8. kello 18:30.

Katso ottelun huippuhetket Ruutu.fistä.

Ottelun tilastot

Älä unohda Myyrmäen Urheilupuistossa pelattavia EM-kisoja. 29.7. – 4.8 pelattavissa kisoissa Suomi kohtaa alkusarjassa Ranskan ja Iso-Britannian. Lisäksi kisoissa pelaavat toisessa lohkossa Itävalta, Ruotsi ja Tanska. Euroopan mestaruuden voittaneella joukkueella on tilaisuus osallistua näillä näkymin Australiassa järjestettäviin IFAF:n MM-kisoihin 2019. Liput myynnissä Ticketmasterissa.

Teksti: Pekka Lylyharju
Kuvat: Jari Turunen