Vaahteraliiga 2018, Jälkipuheet: Porvoo Butchers vs. Helsinki Roosters

Ei hätää missään vaiheessa

Helsinki Roosters haki vaihtelevassa kesäsateessa pelattusta ottelusta 17 – 35 voiton Porvoo Butchersista. Sade vaikutti jonkun verran helsinkiläisten heittohyökkäykseen, muttei Karri Pajarisen vauhtiin. Kelistä huolimatta keskushyökkääjä juoksi viisi kertaa pallo kainalossa vastustajan maalialueelle ja kerran lisäpisteyrityksessä. Vajaalla miehistöllä ollut isäntäjoukkue taisteli hyvin ja piti pelivälinettä hallussaan melkein koko ensimmäisen puoliajan. Roostersin päävalmentaja Juha Hakala kehuikin vastustajan ilmettä kamppailun jälkeen.

– Porvoo taisteli hyvin. Täytyy antaa propsit heidän joukkueelle. Ainoastaan 25 miestä pukeissa ja suurin osa heidän pelaajista pelasi kahteen suuntaan. Meillä kesti alkuun aika pitkään päästä käyntiin niin sanotusti. Puolustuksessa oltiin aluksi vähän pehmeitä, ja heidän hyökkäyksensä pelasi siinä mielessä hyvin, että meidän oma hyökkäys heidän pitkien hyökkäysvuorojensa ansiosta pääsi kentälle ainoastaan 14 snäpin verran. Siinä mielessä Porvoo pelasi fiksusti. Saatiin sitten toisella puoliajalla hyviä onnistumisia. Karri Pajarinen kantoi tänään hyvin palloa ja puolustuksessa saatiin kanssa yksi syötönkatko Markus Perssonin toimesta. Voitto on aina voitto ja joskus ne tulevat tälleen ja joskus ne tulevat toisella tavalla, mutta pisteet olivat tärkein anti tänään.

Vaikka voittoa ottelusta ei tullut, Porvoon päävalmentaja Jimi Roikolle jäi positiivisemmat tunnelmat kuin kahdesta edellisestä ottelusta. Viimeisiin runkosarjan otteluihin joukkue voi lähteä päät pystyssä.

– Sanotaanko näin että tunnelmat ovat paremmat kuin Kuopio-pelin ja Tampere-pelin jälkeen. Vaikka täällä nyt satoikin, niin taisteltiin kuitenkin ihan hyvin. Päästiin nyt vähän horjuttamaan ja meidän hyökkäys eteni paremmin kuin pitkään, pitkään aikaan. Silleen piilossa voi olla tyytyväinen meidän suoritukseen, muttei pidä alkaa hyppiin liikaa. Vettä satoi aluksi paljon ja sitten välillä ei satanut ollenkaan ja sitten taas satoi taas vähän vettä. Mutta sieltä löytyi hyviä asioita ja pelin jälkeen jätkille sanoin, että nyt voi ihan tosissaan lähteä tsemppaamaan nuo neljä viimeistä runkosarja peliä.  Ja koettaa kaikin keinoin mahdollisin välttää Roosters välierissä.

Butchers hallitsi palloa suuren osan peliajasta, varsinkin ottelun ensimmäisellä puoliajalla, mutta Roosters-puolustus sai useimmiten pysäytettyä sen ennen pisteiden tekoa. Vaikka porvoolaiset onnistuivat yllättämään helsinkiläispuolustuksen toisen Butchers-maalin jälkeisen onnistuneen lyhyen aloituspotkun jälkeen, oli puolustuksenkoordinaattori Kalle Karppinen tyytyväinen Roosters-puolustukseen kokonaisuutena.

– Ihan ok-peli, ensimmäisellä puoliajalla kuitenkin vaan kolme pistettä. Minun mielestä tuossa ennen loppua heillä oli keskimäärin sellainen kolme jaardia per hyökkäyksen peli ja se yksi pitkä heitto siinä lopussa varmaan vähän paransi tilastoa, mutta ihan tyytyväinen kyllä olen puolustuksen kokonaisuuteen. Lopussa tuli pari TD:tä, mutta ei me silti hädässä oltu missään vaiheessa.

– Ei meillä ollut palloa oikeastaan ensimmäisellä puoliajalla, totesi Roosters-hyökkäystä koordinoiva Mikko Koikkalainen.

Hänelläkään ei jäänyt mitään ylimääräistä hampaankoloon ottelusta. Koikkalainen myös kiitti taas uudessa kokoonpanossa pelannutta hyökkäyksenlinjaa hienosta pelistä.

– Neljätoista yritystä ensimmäisellä puoliajalla ja saatiin kuitenkin kaksi maalia tehtyä ja kaiken kaikkiaan kaksi hyökkäysvuoroa, millä ei tehty pisteitä. Eli kaipa siihen voi ihan tyytyväinen olla. Pieniä virheitä siellä täällä, mitkä tekivät vähän vaikeammaksi etenemistä, mutta saatiin niitä paikattua aika kivasti. Karri pelasi mahtavan pelin, samaten kuin hyökkäyksenlinja ylipäätänsä.

Darion Hall oli Butchersin kantava voima, jonka pysäyttämiseksi tarvittiin yhteistyötä. Kuva Jarmo Vehkomäki

 

Pitelemätön Pajarinen

Butchers sai ensimmäisenä pelivälineen haltuunsa ja pitivätkin sitä hallussaan melkein seitsemän minuuttia yhteen soittoon. Suurimmaksi osaksi keskushyökkääjä Darion Hallin jaloin edennyt hyökkäys jäi kuitenkin vajaaksi ja lopputuloksena Joni-Petteri Malkan potkaisema 40 jaardin kenttämaali toi porvoolaisille 3 – 0 johdon. Roostersin hyökkäyksen jäätyä lähtökuoppiin Butchers sai pelivälineen uudelleen haltuunsa lentopotkun jälkeen. Porvoon toinen hyökkäysvuoro kulutti jälleen kellosta runsaasti aikaa, ja pääsikin jo 20 jaardin päähän vastustajan maalialueesta. Kaksi epäonnistumista aloitusyötöissä vaihtoi kuitenkin pallon hallinnan Roostersille puolessa kentässä.

Helsinkiläiset pääsivät Porvoon kenttäpuoliskolle, kunnes rangaistukset siirsivät joukkuetta väärään suuntaan ja kolmannella yrityksellä saavutettavaa matkaa uusiin yrityksiin oli 15 jaardia. Onnistunut syöttö Kimi Linnainmaalle ja laitahyökkääjän karkumatka siirsi pelivälineen Butchersin 12 jaardin linjalle. Brandon Connette syötti valintapelissä sivulle Karri Pajariselle ja keskushyökkääjä löysi helsinkiläislaitahyökkääjien blokkien takaa ensimmäistä kertaa reitin Porvoon maalialueelle ja Kim Saarijärven lisäpistepotku siirsi Roostersin 3 – 7 johtoon. Porvoolaisten seuraavan hyökkäysvuoron katkaisi Markus Persson syötönkatkolla noin 40 jaardin päässä Butchers-maalialueesta. Syötöillä Alexander Wasiljeffille ja Kimi Linnainmaalle Brandon Connette johti Roostersin hyökkäyksen viiden jaardin päähän vastustajan maalilinjasta. Hyökkäyksenlinja avasi vuorostaan Karri Pajariselle leveän aukon viimeistellä toisen maalinsa. Lisäpisteen epäonnistuttua tulostaululla oli kymmenen pisteen helsinkiläisten johtoasema. Butchers pääsi vielä kertaalleen pelikellon viime sekunneilla yrittämään kenttämaalia, mutta se epäonnistuttua väliajalle lähdettiin 3 – 13 lukemissa.

Roosters aloitti toisen puoliajan hyökkäävänä joukkueena ja Karri Pajarisen neljännellä yrityksellä juoksema kahden jaardin maali päätti pääosin maata pitkin edenneen hyökkäysvuoron. Brandon Connette juoksi itse lisäpisteet kirjaten tulostaululle Roosters-johdoksi 3 – 21. Puoliajalla terästäytynyt Roosters-puolustus pakotti nopeasti vastustajan seuraavan hyökkäsvuoron lentopotkuun ja hieman ennen neljänneksen päättymistä Karri Pajarinen karkaisi porvoolaispuolustajien taklauksia rikkoen illan pisimpään 26 jaadin maalisuritukseensa. Pajarinen viimeisteli myös lisäpistejuoksulla johtonumerot 3 – 29.

Porvoolaiset pääsivät seuraavalla hyökkäysvuorollaan Roosters-maalin tuntumaan, mutta puolustus esti maalinteon. Helsinkiläisten hyökkäys kuitenkin pysähtyi vastavuoroisesti Mikko Seppäsen syötönkatkoon. Butchers-hyökkäys viimeisteli tällä kertaa maalin pelinrakentaja Janne Lehtisen omalla juoksulla maalin tuntumasta ja Malkan lisäpistepotkun jälkeen tilanne tasoittui numeroihin 10 – 29. Maalin jälkeen Butchers onnistui lyhyellä aloituspotkulla yllättämään helsinkiläisten palautusjoukkueen ja saamaan pallon haltuunsa. Heti ensimmäisellä yrityksellä pelinrakentaja Lehtinen vapautti pitkällä syötöllä konkari Ville Kurvisen maalintekoon, lisäpisteen kaventaessa tilanteeksi jo 17 – 29.

Seuraava lyhyt aloituspotku ei enää yllättänyt Roostersia, vaan Kimi Linnainmaa nappasi sen syliinsä. Hyvästä kenttäasemasta lähtenyt helsinkiläisjoukkue eteni syötöllä Kimi Linnainmaalle ja Karri Pajarisen juoksuin eteenpäin. Hyökkäysvuoron päättänyt Brandon Connetten syöttö Karri Pajariselle sinetöi keskushyökkääjän illan viidennen maalin ja Connetten oma juoksu lisäpisteyrityksessä ottelun lopputulokseksi jääneen 17 – 37.

Karri Pajarinen oli täysin pitelemätön tehden 5 TD:tä. Kuva Jarmo Vehkomäki

Aika perussetillä

Butchersin parhaana pelaajana palkittiin syötönkatkon napannut ja hyvällä keskiarvolla aloituspotkuja palauttanut Mikko Seppänen. Roostersin parhaana palkittiin itseoikeutetusti viiden maalin tekijä Karri Pajarinen. Pisteiden teon lisäksi Pajarinen eteni maata pitkin 107 jaardia. Butchers-ruusuja jaettiin Porvoon potkaisija Joni-Petteri Malkalle yksi, Roostersin hyökkäyksenlinjassa pelanneelle Edward Vesteriselle kaksi ja helsinkiläispuolustuksessa eniten taklauksia kirjauttaneelle tukimies Sami Toivoselle kolme. Roosters-pelinrakentaja Brandon Connette kehui sateisen ottelun jälkeen Butchersin pelisuunnitelmaa.

– Kuten sanottua, oli märkää. Heidän pelisuunnitelmansa oli täydellinen. Ainoa tapa pysäyttää meidät on pitää oma hyökkäys kentällä mahdollisimman pitkään ja meidän hyökkäys poissa kentältä. Puoliajalla meille kerrottiin, että meillä oli vain neljätoista hyökkäysyritystä ensimmäisellä puoliajalla. Onnistuimme kuitenkin tekemään pisteitä kahdesti, mutta aina kun on vain 14 yritystä per puoliaika, on hankala saada niin suurinumeroisia johtoja joita olemme tyypillisesti tehneet. Eli oli mukava saada palloa hieman enemmän toisella puoliajalla ja tehdä lisää pisteitä.

– Märkyys tekee pelistä aina hieman mielenkiintoisempaa. On vähän vaikeampaa heittää palloa ja me olemme kuitenkin heittävä joukkue.  Oli hienoa onnistua syötöissä kun tarvittiin, mutta me juoksimme tänään erinomaisesti. Hyökkäyksenlinja teki hienoa työtä ja Karri oli loistava keskushyökkääjänä. Eli sää vaikutti jonkun verran. Toivottavasti näitä ei ole kovin montaa kertaa, Connette lähetti toiveen säänhaltijoille.

Dennis Ilmelä pelasi Vaahteraliigakauden ensimmäisen ottelunsa hyökkäyksenlinjassa. Mukaviin tunnelmiin päättynyt kamppailu sai pelaajan toivomaan lisää.

– Ihan hyvät jäi. Aika hyvä taas päästä pitkästä aikaa pelaamaan, vaikkei ole paljoa treenannut. Ihan hyvä maku jäi ensimmäisestä pelistä ja toivottavasti pääsee pelaamaan seuraavissakin peleissä.

– Ihan hyvä. Ei mikään silleen tosi paha, että oli helppo tulla ensimmäiseen peliin mukaan, Ilmelä kommentoi vastustajaa.

Roostersin puolustaja Toni Ahonen kirjautti puolustuksen linjassa toiseksi eniten taklauksia, joista kaksi aloituslinjan takana. Puolustuksen lisäksi Ahonen esiintyi myös erikoisjoukkueissa.

– Puolustuksen linjassa vedettiin aika perussetillä, vaikka suunnitelmat vähän muuttui kun Santtu (Äyräväinen) oli poissa. Ei ihan odotettu, että tulee näin paljon juoksua, mutta sade varmaan vaikutti siihen. Omalta osalta meni ihan hyvin ja tuli muutama taklaus. Ja erikoisjoukkueet meni tosi hyvin.

Karri Pajarisen haastattelu ottelun jälkeen

Pyhimykset saapuvat kaupunkiin

Roosters saa seuraavaksi vieraaksi Tampere Saintsin. Tamperelaiset ovat toistaiseksi pitäneet Roosters-hyökkäyksen kauden pienimmässä pistesuorituksessa. Ottelu pelataan Helsingin Velodromilla torstaina 12.7. kello 18:30. Mikäli sinne saakka ei jaksa odottaa, on sunnuntaina 8.7. Velodromilla tarjolla U19 SM-finaali Roostersin ja Porvoo Butchersin välillä.

Katso ottelun huippuhetket Ruutu.fi:stä

Ottelun tilastot
Teksti: Pekka Lylyharju
Kuvat:Jarmo Vehkomäki