Vaahteraliiga 2018, Jälkipuheet: Tampere Saints vs. Helsinki Roosters

Kova peli

Helsinki Roosters joutui pelaamaan tosissaan koko ottelun hakiessaan lakkiaislauantaina 14 – 35 voiton Tampere Saintsista. Helteisellä Pyynikin urheilukentällä puoliajalle helsinkiläiset lähtivät vain 6 – 14 johdossa, mutta hyvä kolmas neljännes toi pisteet kotijoukkueelta. Roostersin päävalmentaja Juha Hakala kehuikin vastustajaa ja kiitti omia pelaajiaan ottelun jälkeen.

– Tampere pelasi hyökkäyksessä fiksusti. Ei kiirehtinyt pelikutsujen kanssa ja sai aika pitkiä hyökkäysvuoroja aikaiseksi, mikä piti meidän hyökkäystä sivurajalla aika paljon, missä se ei hirveän vaarallinen ole. Pari syötönkatkoa ja yksi rähmäys puolustukselle, eli kolme pallonriistoa auttoi meidän hyökkäystä tänään ja hyökkäys teki tarvittavat pisteet. Hieno joukkuevoitto ja jatketaan harjoituksia ensi viikolla ja sitten on Kuopio vastassa.

Saints-päävalmentaja Teemu Majander sanoi Roostersin olevan oiva mittatikku oman joukkueensa tasosta. Kamppailun jälkeen numerot tulostaululla eivät mairitelleet, mutta Majander näki joukkueensa ottaneen taas paljon askelia eteenpäin.

– Lukemat ihan selvät sikäli, että Roosters oli tänään parempi. Mutta kyllä siinä mittatikussa elohopea nousee aika ylös meillä kuitenkin. Me pysyttiin todella hyvin heidän vauhdissa ja tämä ottelu ratkesi tavallaan niihin pieniin breikkeihin mihin se näitä vastaan aina ratkeaa. Kolmannen neljänneksen lopussa me ei löydetty hyökkäyksessä ihan niitä avaimia, että me saataisiin kurottua lopulta se ero kiinni. He taas löysivät meidän puolustuksesta ne pienet aukot mistä he saivat tarvittavan eron. Lopuksi sanoisin, että tekemällä tehtyjä maaleja heillä oli minun mielestä kuitenkin aika vähän. Se on aina positiivista huomata, että ne virheet ovat kuitenkin pieniä, mutta lopputulos on aina katastrofaalinen kun niistä tulee maali.

Vastustajan ennakointi on pelisuunnitelmaa tehdessä iso osa joukkueiden valmistautumisessa peleihin. Roostersin puolustuksenkoordinaattori Kalle Karppinen joutui lauantaina toteamaan vastustajan hyökkäyksen muuttaneen pelitapaansa hieman toisenlaiseksi kuin hän oli arvioinut. Hän onnistui kuitenkin mukauttamaan pelikutsujaan ja kiitti pelaajiaan hyvästä suorituksesta ottelussa.

– Tämä oli kova peli. Me jouduttiin pelaamaan tämä hyvin erilailla kun mitä oli odotettu. Meillä oli odotuksissa, että lähdetään ensisijaisesti heittoa pysäyttämään ja juoksun ei pitäisi olla ongelma. Mutta lopputulos oli että he pystyivät juoksemaan oikeastaan yllättävän hyvin, eikä onnistuneet heitoilla juuri ollenkaan. Se meni vähän päinvastoin kuin oli suunniteltu, mutta tarpeeksi hyvin pelattiin loppuun asti. Pikkaisen varamiehisenä jouduttiin menemään, ja uudet aloituskokoonpanossa ja ketkä muuten olivat kentällä nousivat tosi hyvin esiin. Se oli kiva nähdä.

Hyökkäyksessä helsinkiläisillä oli tahmea ensimmäinen puoliaika ja hyökkäyksenkoordinaattori Mikko Koikkalainen otti sen osin omaan piikkiinsä. Väliajalla löytyi kuitenkin tarvittava ryhtiliike Saints-puolustuksen läpäisemiseen ja otteluvoittoon tarvittavien pisteiden tekoon.

– Joo, oli vähän huono alku. Oli vähän huonoja kutsuja ja saatiin paljon rangaistuksia ja oltiin aika ikävissä ”kolmas ja pitkä”-tilanteissa. Niitä ei saatu käännettyä. Toisella meni sitten hyvin. Saatiin löydettyä sieltä hyvät vastaparit ja hyökkääjät pääsivät tekemään pelejä. Keskushyökkääjät ottivat tänään hyvin heittoja kiinni ja käyttivät sen tilan mitä sieltä keskeltä kenttää löytyi.

Kuva Sami Ranta

Kolmannella neljänneksellä ottelu Roostersille

Roosters aloitti hyökkäävänä joukkueena ja ensimmäisen, sekä syötöin että palloa kantaen edenneen, hyökkäysvuoron päätti Brandon Connetten syöttö Alexander Kuroselle. Kuronen juoksi linjojen läpi puolustuksen tukimiesten taakse ja saatuaan syötön karkasi tamperelaisten maalialueelle. Kim Saarijärvi kirjautti onnistuneella lisäpistepotkulla tulostaululle 0 – 7 helsinkiläisjohdon.

Seuraavalla Roostersin puolustusvuorolla takapuolustaja Curtis Slater osoitti vaarallisuutensa katkaisemalla Saints-pelinrakentaja Kyle Nolanin syötön. Vain 40 jaardin päästä tamperelaismaalista liikkeelle lähtenyt hyökkäys liikkui Connetten syötöillä Tommi Pinnalle ja Miro Kadmirylle kolmen jaardin päähän maalilinjasta. Keskushyökkääjä Henri Jussila ehti ennen tamperelaispuolustajia juoksemaan maalialueen etukulmasta sisään ja Saarijärven onnistuneella lisäpisteellä tulostaululle lukemat 0 – 14.

Roosters puolustus pakotti tamperelaiset seuraavalla hyökkäysvuorollaan luopumaan pelivälineesta. Epäonnistuneen aloitussyötön jälkeen lentopotku jäi lyhyeksi ja helsinkiläishyökkäyksellä oli mainiot lähtöasemat. Roosters onnistui yhdessä syötössä Markus Lievoselle, mutta pallonvaihdossa pelinrakentajalta keskushyökkääjälle pallo irtosi ja sen päälle ehti ensimmäisenä tamperelaispuolustuksesta Ville Pietikäinen.  Pääosin maata pitkin edenneen pitkän Saints-hyökkäysvuoron päätteeksi keskushyökkääjä Matti Airaksisen kolmen jaardin juoksu vei pelivälineen juuri maalilinjan yli, vaikka Akseli Vartiainen ehtikin pelaajaa taklaamaan. Lisäpistepotkussa Curtis Slater ehti saamaan kätensä osumaan palloon ja tilanteeksi kirjattiin 6-14. Toisen puoliajan loppua hallitsivat puolustukset, mm. Santtu Äyräväinen ja Willian Davis saivat tärkeät pallon maahanlyönnit Saintsin kolmansien yritysten syöttöihin, eikä lisää pisteitä tehty ennen väliaikaa.

Toisen puoliajan aluksi Roosters lopetti tamperelaisten hyökkäyksen etenemisen ja sai lentopotkun jälkeen pelivälineen itselleen puolessa kentässä. Alexander Kurosen maalin toisinnolla Henri Jussila karkasi tamperelaisten maalialueelle Brandon Connetten syötöstä ja Kim Saarijärvi potkaisi lisäpisteen varmasti haarukkaa. Lukemat 6 – 21 antoivat hyvät lähtökohdat Roostersille jatkaa toista puoliaikaa.

Saints sai vuorollaan hyökkäyksen rullaamaan ja pääsi aina Roostersin 20 jaardin linjalle, mistä helsinkiläispuolustuksen paine sai siirrettyä palloa tamperelaisten kannalta väärään suuntaan ja neljännen yrityksen epäonnistuttua peliväline siirtyi Roostersille. Seuraavat hyökkäysvuorot päättyivät kummallakin joukkueella lentopotkuihin. Roosters pääsi jälleen kerran yrittämään etenemistä puolesta kentästä. Brandon Connetten syötöillä Adam Connettelle ja Tommi Pinnalle helsinkiläiset löysivät itsensä Saintsin yhden jaardin linjalta. Tommi Pinta nappasi myös seuraavan syötön kiinni tamperelaisten maalialueella ja Saarijärven lisäpistepotkun jälkeen Roosters-johto oli jo 6 – 28.

Saintsin vastaus päättyi nopeasti Niko Kuikan napattua syötönkatkon heti kolmannen neljänneksen loppuhetkillä. Roosters hyökkäys käytti tilanteen hyväkseen ja lisäsi johtoaan neljännen neljänneksen alkuminuutilla Adam Connetten kurotettua pallolla maalialueen etummaiseen kulmamerkkiin ja Kim Saarijärvi jatkoi varmoja lisäpistepotkujaan. Viimeistä pistesuoritusta jouduttiin odottamaan neljänneksen loppuhetkille, kunnes Saints-keskushyökkääjä Tuukka Lehtonen pääsi vielä Roostersin maalialueelle ja Kyle Nolanin kahdenpisteen syötöllä Jere Tuhkaselle ottelun loppunumeroiksi jäi 14 – 35.

Kuva Sami Ranta

Joutui ihan tosissaan painimaan

Ottelun jälkeen palkittiin Tampere Saintsin keskushyökkääjä Matti Airaksinen, Roostersin pelinrakentaja Brandon Connette ja Roostersin tukimies Santtu Äyräväinen. Normaalisti puolustuksessa nähty Joonas Raatikainen pelasi ottelun poikkeuksellisesti hyökkäyksen keskimmäisenä linjamiehenä. Vaikka edellisestä kerrasta hyökkäyksenlinjan keskellä on jonkin verran aikaa, niin ottelu sujui paria virhettä lukuun ottamatta hyvin.

– Tuli muutama sellainen vähän, en tiedä, jännitysvirhe tai muu virhe. Pari semmoista pientä virhettä mitkä vähän harmitti, mutta muuten se meni yllättävän hyvin. Tosi nostalginen olo, aikaisemmin olen ennen 2010 vuotta montakin vuotta pelannut sentteriä, että oli tosi nostalgista. Ja, en tiedä uskallanko sanoa, hauskaa, että pääsenkö enää takaisin puolustukseen, hän naurahti visiitistään hyökkäyksen puolella.

– Mutta oli tosi kivaa. Ainoa mikä harmitti, että pari sellaista mentaalivirhettä tuli tehtyä. Siellä oli tosi hyviä puolustuksen linjamiehiä, että heidän kanssaan joutui ihan tosissaan painimaan. Ja on se aina vähän erilaista kun joutuu painimaan versus kun pääsee vähän juoksemaankin siinä välissä, Raatikainen vertasi puolustuksen ja hyökkäyksen linjapelaajien eroja.

Lasse Kankaanpää palasi puolustuksenlinjaan ensimmäistä kertaa tällä kaudella ja teki sen mielellään juuri Tampereella.

– Kyllähän Tampereelle on aina kiva tulla takaisin pelaamaan. Kyllä huomasi että oli ensimmäinen peli. Jalat painoi ehkä vähän tavallista enemmän, mutta tästä se lähtee. Homma menee eteenpäin ja suunta on vaan ylöspäin. Ihan hyvä paluu ja saatiin väännettyä voitto, vaikka oli ehkä vähän tahmea alku molemmin puolin palloa. Tehtiin hölmöjä virheitä. Korjataan ne ja hoidetaan homma paremmin ens matsissa.

– Vastustaja pelasi aika suoraviivaista futista. Ei mitään kikkailua ja peli pysyi ihan siistinä. Tampere parantaa joka vuosi hommiaan, ja heilläkin on suunta ylöspäin. Ja vaikka Roostersissa pelaakin, niin on se kiva nähdä, että entinen kotijoukkuekin vie hommaa eteenpäin, Kankaanpää totesi vastustajasta.

Puolustuksen takakentälle tällä kaudella siirtynyt Niko Kuikka otti yhden syötönkatkon kurottamalla vastustajan laitahyökkääjän käsistä pompanneen pallon perään. Hänetkin yllätti Saints-hyökkäyksen päivän pelitapa.

– Ihan hyvin meni. Aika tiukka oli ensimmäinen puoliaika ja pikkaisen heidän juoksua vastaan taisteltiin. Vähän oli huonoja kulmia ja missattuja pelejä meiltä. Mutta hyvin saatiin tiivistettyä porukka toiselle puoliajalle ja loppu menikin sitten ihan hyvin. Yllättävän lyhyttä heittoa he heittivät. He lähtivät vasta viimeisen neljänneksen loppuminuuteilla heittämään vähän pidempää palloa. Se oli yllätys. Odotin että heidän hyökkäys heitettäisi vähän pidempään, mutta se olikin kontrolloitua lyhyttä heittämistä.

Henri Jussilan haastattelu ottelun jälkeen

Sarjanousija vieraaksi

Helsinki Roosters kohtaa seuraavassa ottelussa Helsingin Velodromilla Kuopio Steelersin. Ottelu kaksi ensimmäistä peliään voittanutta sarjanousijaa vastaan alkaa maanantaina 11.6. kello 18:30.

Ottelun tilastot
Teksti: Pekka Lylyharju
Kuvat:Sami Ranta