Vaahteraliiga 2018: Tampere Saints vs. Helsinki Roosters

Iso punainen sytyttää

Lauantaina 2.6. Helsinki Roosters matkustaa Pyynikin Urheilukentälle perinteiseen lakkiaispäivän vaahteraliigakamppailuun Tampere Saintsia vastaan. Taskussa voitto maanantai-illalta Porvoo Butchersista Roostersin päävalmentaja Juha Hakalan on helppo matkata Pirkanmaalle, vaikka joukkueelle jäikin lyhyt palautumis- ja valmistautumisaika.

– Hyvillä mielillä, vaikka edessä onkin lyhyt viikko, kun jo lauantaina pelataan uudestaan.

Tampere Saints kärsi yllättäen tappion sarjanousija Kuopio Steelersille sarja-avauksessaan. Ottelu Seinäjoki Crocodilesia vastaan sai tamperelaisten päävalmentaja Teemu Majanderin luottavaisemmalle tuulelle.

– Fiilikset ovat hyvät. Kuopio-pelissä emme olleet tehtävien tasalla koko peliä. Seinäjokea vastaan rytmi oli jo aivan erilainen, ja sillä tiellä meidän tulee jatkaa. Iso punainen tuo aina mukanaan valtakunnan parasta palloa, ja se sytyttää.

Roosters hyökkäys vs. Saints puolustus

Hämeenlinna Huskiesin luopumisen jälkeen Tampereelle siirtyi useita kovia pelimiehiä täydentämään jo valmiiksi taitavaa puolustusta. Roostersin hyökkäyksenkoordinaattori Mikko Koikkalainen arvioi hyökkäykselleen löytyvän haasteita tamperelaispuolustuksen joka tasolla. Omien pelikutsujen kanssa on syytä olla tarkkana.

– Saintsilla on kovia pelaajia puolustuksen jokaisessa kerroksessa. (Juha) Yli-Arvela, (Janne) Kreus, (Miko) Ylikoski ja (Ville-Valtteri) Suojanen voivat kääntää pelejä omalle joukkueelleen. Etenkin ”Viltsu” Suojanen on kuulunut omiin suosikkipelaajiini usean vuoden ajan. Meidän pitää jälleen olla huolellisia pallon kanssa ja käyttää tilanteet hyväksi jos ja kun niitä eteen tulee. Myös hieman tasapainoisempaa jakoa heiton ja juoksun välillä tarvitaan minulta.

Kahdessa edellisessä pelissä Roostersin hyökkäyksestä on löytynyt pisteiden tekijöitä laajalla rintamalla ja Saints-puolustukselle riittää töitä lauantaina. Teemu Majanderin lääke helsinkiläishyökkäyksen pysäyttämiseen on onnistuminen puolustuksessa joukkueena.

– Puolustukselle haaste on kova. Roosters-hyökkäys on vuodesta toiseen ryyditetty lahjakkailla pelaajilla, ja tulivoimaa on joka puolella. Meidän tulee pysyä joukkueena punaisen vyöryn edessä. Croco-ottelu oli meiltä loistava esimerkki joukkueena puolustamisesta; se pitää tuoda kentälle myös lauantaina.

Hyökkäyksen linjan on jälleen luotava väylä pallonkantajalle tamperelaisten läpi. Kuva Jarmo Vehkomäki

Roosters puolustus vs. Saints hyökkäys

Aiemmissa otteluissa Saints on onnistunut hyvin vierailemaan vastustajan maalialueella. Roosters puolestaan on onnistunut hyvin suojelemaan omaa maalialuettaan ja päästäkseen tulostaululle ei tamperelaisilla ole varaa virheisiin.

– Hyökkäyksen on pystyttävä toteuttamaan. Meilläkin on tykistöä millä ampua, mutta virheisiin ja menetettyihin mahdollisuuksiin ei meillä ole varaa, Teemu Majander toteaa.

Saints-hyökkäyksestä löytyy taitoa ja pisteiden tekemiseen kykeneviä pelaajia. Roostersin puolustuksenkoordinaattori Kalle Karppinen ei kuitenkaan yritä keksiä pyörää uudelleen heidän pysäyttämisekseen.

– Avaimet Saintsin hyökkäyksen pysäyttämiseksi ovat samat kun useimpien muidenkin – keskitytään ottamaan pois vastustajan ykkösaseet ja pakotetaan heidät oman pelisuunnitelmansa takasivulle. Lyhyellä treeniviikolla ei kovin ihmeellisiä uusia koukeroita laiteta sisään, vaan keskitytään hyvään peruspuolustamiseen. Jos pystymme pitämään kurissa hyvän alkukauden pelanneet laitahyökkääjät Micky Kyein ja Ilari Laineen ja samalla voittamaan kaksinkamppailut linjassa, olemme varmasti vahvoilla.

Roostersin takakentän tehtävää helpottaa puolustuksen linjan luoma paine pelinrakentajalle. Kuva Jarmo Vehkomäki

Mustamakkaran tuoksu ilmassa

Roostersin keskushyökkääjä Alexander Kuronen lähtee Tampereelle hakemaan innolla kovasta ottelusta voittoa.

– Innolla odotan Saints ottelua. Heitä vastaan on aina ollut hauska pelata. Totta kai mennään sinne pelaamaan kovaa ja hakemaan voittoa. Heillä on tällä hetkellä kakkossija pisteiden tekemisessä, niin voi olla kiinnostava ottelu.

Samoissa tunnelmissa on laitahyökkääjäkaartin uusinta vuosiluokkaa edustava Niki Liljestrand.

– Hyvillä fiiliksillä mennään. Parit treenit pääsee vielä ottamaan alle ennen lauantain koitosta ja siihen valmistaudutaan, että on kova matsi tulossa vastaan. Pitää olla täysillä valmiina ja hereillä alusta lähtien.

– Paljon ei pysty muuttamaan lyhyessä ajassa. Tähtäin on aina viikon pelisuunnitelmassa harjoitusten ja filmin merkeissä. Myös palautumisessa ja kropan huolenpidossa, jotta on valmis kun peli alkaa. Tulossa on hieno peli, jossa molemmilla mahdollisuuksia näyttävään peliin. Joten keskittyminen lauantain kuumuudessa on avainasemassa, pohtii takapuolustaja William ”Kodjo” Davis lyhyen valmistautumisajan ja lauantaille luvatun helteen vaikutusta edessä olevaan kamppailuun.

Takapuolustaja Veijo Aarresuo on lähdössä Tampereelle koulujen päätöspäivään sopivalla mielellä ja nostalgisissa tunnelmissa.

– Tietysti itse lähden tuorein voimin ja raikkain mielin – kuin varsa kevätlaitumille, koska Butchers- peli jäi väliin työesteiden vuoksi. Manseen matkataan aina erityisen innokkain fiiliksin, kun vanhalla kotiseudulla on tuttu kieli, mustamakkaran tuoksu ilmassa ja kotijoukkueessa sekä katsomossa on paljon tuttuja.

Saintsilta on totuttu odottamaan juoksupainotteista hyökkäystä, mutta Aarresuo ennakoi tänä vuonna olevan syytä varautua myös monipuoliseen heittopeliin.

– Saints on tänäkin suvena todella kovan luokan joukkue. Joukkue on vahvistunut viime vuodesta ja näin puolustuksen näkökulmasta Saints esittäneekin varmaan aiempia vuosia enemmän heittopeliä, vahvakätisen pelinrakentajan sekä taitavien ja nopeiden laitahyökkääjien ansiosta, joten takapuolustajille on varmasti luvassa työntäyteinen iltapuhde. Mutta pitkät juoksuperinteet omaava joukkue varmasti käyttää ylimääräisen tilan myös maata pitkin edeten, jos se heille sallitaan.

– Alusta lähtien on oltava valmis fyysiseen vääntöön ja valmiina pelaamaan. Saints tulee varmasti isännän ottein kentälle. Kun klassisesti puolustus tekee oman työnsä mahdollisimman hyvin ja virheettömästi, annamme hyökkäykselle paremmat mahdollisuudet tehdä tarvittavat pisteet. Tiedossa on siis laadukasta Vaahteraliiga- futista ”koko rahan edestä” Pyynikin legendaarisessa pyhätössä, Veijo Aarresuo lupaa.

Veijo Aarresuo #31 Kuva Jarmo Vehkomäki

Oiva mittatikku

Lauantaina kotijoukkue haastaa sarjakärjen ja Saitsin päävalmentaja Teemu Majander saa laadukkaan mittarin oman joukkueensa tämän hetkiseen valmiuteen.

– Odotan mielenkiintoista taistoa. Paperilla voimasuhteet ovat tasoittuneet, mutta kaikki pelit ratkaistaan kentällä. Moninkertainen Suomen mestari on jalustallaan syystä, ja se toimii oivana mittatikkuna omalle tekemiselle.

Roostersin päävalmentaja Juha Hakala näkee hyvät mahdollisuudet pisteilottelulle lauantaina.

– Tampereen hyökkäys on tehnyt kahdessa ensimmäisessä ottelussa varsin mukavasti pisteitä, joten odotan heidän hyökkäyksen olevan terävä myös meitä vastaan. Ottelussa nähdään kahden hyökkäyksen taisto sarjapisteistä.

Helsinki Roosters toivottaa kaikille opintonsa päättäneille onnea ja menestystä tulevaisuuden valintoihin! Valmistumisjuhlallisuuksien päätyttyä kannattaa suunnata kohti Pyynikin Urheilukenttää, missä tarjoillaan päättäjäispäivän kuuma juhlamenu Helsinki Roostersin ja Tampere Saintsin toimesta klo 15:30 alkaen.

Katso edellisen ottelun huippuhetket Ruutu.fi:stä

Teksti: Pekka Lylyharju
Kuvat:Jarmo Vehkomäki