Vaahteramalja XL: Helsinki Roosters vs. Kuopio Steelers, alkulämmöt, osa II

Aloite omiin käsiin

Lauantaina Tampereella Ratinan Stadionilla mittaa toistaan Vaahteramalja XL:n tavoittelussa ottavat myös Helsinki Roostersin puolustus ja Kuopio Steelersin hyökkäys.  Kauden ensimmäisessä kohtaamisessa kuopiolaiset osittivat tehokkuutensa ja puolustuksenkoordinaattori Kalle Karppinen on kauden aikana keitellyt lisää lääkkeitä heidän pysäyttämisekseen.

– Steelers-hyökkäys on meille tuttu vastustaja, jonka koukeroita on analysoitu ja vastalääkkeitä kehitelty melko tauotta nyt jo kahden kauden ajan. Heillä on selkeä ja hyvin valmennettu hyökkäyssysteemi, joka muuttuu kohtuullisen vähän viikosta toiseen, ja jota he osaavatkin toteuttaa Seth Petersin johdolla erinomaisen hyvin. Tino Ndongo ja Johannes Jauhiainen laidoilla luovat puolustukselle jatkuvan ison pelin uhan jota ei voi jättää huomioimatta.

– Puolustuksessa täytyykin tavalla tai toisella pystyä ottamaan aloite omiin käsiin ja yrittää saada hyökkäys jollakin tavalla yksiulotteiseksi. Kuten yleensäkin, aloituslinjan voittaminen ja parhaiden laitahyökkääjien pitäminen kurissa ovat todennäköisesti puolustuksen puolella tärkeimmät avaimet voittoon, kuvaa Karppinen.

Kauden ensimmäisen ottelun tuloksesta huolimatta Steelersin päävalmentaja Pekka Utriainen tietää hyökkäyksellään olevan edessä jyrkän mäen noustavaksi.

– Roostersin puolustus eroaa Vaahteraliigan muista vastaavista erityisesti monipuolisuudellaan. Kalle Karppisen ryhmä pystyy pelaamaan erilaisia frontteja ilman henkilöstövaihdoksia ja tämä yhdistettynä todella vahvaan linjakalustoon tekee sen, että meidän on jatkuvasti oltava hereillä niin kentällä kuin sivurajallakin. Haaste on erittäin kova, mutta uskon meillä olevan riittävät aseet Roosters puolustuksen murtamiseen. Ottelun alku on erittäin tärkeä, erityisesti meidän hyökkäyksen käyntiin saamisen suhteen.

Taikatemppuja ei tarvita

Puolustuksen kapteeni, konkaritukimies Santtu Äyräväinen kuvaa lyhyesti helsinkiläispuolustuksen haasteet loppuottelussa.

– Vastustajalla on tasapainoinen juoksu- ja heittohyökkäys ja hyviä yksilöitä. Keskitymme näiden osa-alueiden puolustamiseen omilla huippuyksilöillämme.

Puolustuksen toinen kapteeni Niko Kuikka tarkentaa odotuksia vastustajan suhteen. Konkaritakapuolustaja uskoo huippuyksilöiden pärjäävän ilman taikoja.

– Kuopiolla on paljon nopeutta takakentällä ja Peters pystyy ostamaan aikaa itselleen ja laitahyökkääjille omilla jaloillaan, jolloin syntyy puolustukselle aina vaikeita rikkinäisiä pelejä. Heidän hyökkäys koostuu kuitenkin myös suurilta osin nopeaan RPO-tyyliseen juoksu/heittohyökkäykseen, jolla he ottavat jaardeja sieltä mistä niitä numeroiden valossa helpoiten saisi. Tärkeää meillä on että minimoidaan menttaalivirheet ja tehdään ”pelit” kun paikka tulee. Kuitenkaan mitään taikatemppuja meidän ei tarvitse alkaa tekemään, uskon että pystymme haastamaan heidän hyökkäyksen joka puolella kenttää.

– Kuopio tulee varmasti hyödyntämään laitahyökkääjien nopeutta ja yrittää luoda heille suotuisia match-uppeja. Heillä on myös vahva keskushyökkääjä, jolla he pystyvät pitämään puolustuksen jatkuvasti hereillä myös juoksupelien suhteen, arvioi muutaman vuoden jälkeen finaaliotteluun palaava takapuolustaja Ville Roitto.

Hän korostaa loppuun saakka pelaamisen tärkeyttä.

– Meidän täytyy puolustuksessa pystyä pelaamaan omien vastuiden mukaisesti ja pitämään kaikki pelaajat peitettyinä mahdollisimman laajasti, jotta puolustuksen linja pääsee antamaan paineen pelinrakentajalle. Tärkeää on myös, että kaikki pelaavat vihellykseen asti jolloin voidaan päästä aiheuttamaan turnovereita.

– Steelers käyttää hyökkäyksessään muutamaa peruspeliä, jotka he toteuttavat hyvin. Luultavasti he ovat keksineet muutaman kikan sekoittamaan päämme, mutta tulemme pelaamaan omaa puolustustamme. Sen me myös toteutamme hyvin, tukimies Akseli Vartiainen toteaa loppuottelun alla.

Puolustuksenlinjalla on tärkeä osa juoksulinjojen tukkimisessa ja pelinrakentajan pitämisessä ”taskussa”. Kun kaikki hoitavat tonttinsa, niin lopputulos on Joonas Raatikaisen mukaan hyvä.

– Kuopiolla on hyvä keskushyökkääjä ja hyviä laitahyökkääjiä, jotka tulevat varmasti haastamaan meitä. Samalla ei pidä unohtaa, että (Seth) Peters on myös juoksu-uhka.  Avaimet Kuopion pysäyttämiseen saadaan kun pystytään pelaamaan kurinalaisesti omien vastuiden kautta Roosters-futista!

Oman kysymyksen ilmaan nostaa myös epävarmuus Kuopio Steelersin pelinrakentaja Seth Petersin pelikunnosta. Kuinka käy, se nähdään lauantaina 14.9. Ratinalla, kun 40. kerran kamppaillaan Suomen mestaruudesta kello 16:00 alkaen. Viime kauden finalistit Helsinki Roosters ja Kuopio Steelers ottavat mittaa toisistaan. Kumpi vie maljan kotiin? Tule katsomaan!

Liput ennakkoon Ticetmasterista.

Amerikkalainen jalkapallo on parasta paikan päällä nautittuna. Jos et pääse paikalle tai haluat nauttia ottelun uudelleen, vastaus löytyy Ruutu+:sta.

 

Teksti: Pekka Lylyharju
Kuvat: Jari Turunen