Vaahteramalja XXXVIII, Jälkipuheet: Helsinki Roosters vs. Wasa Royals

20. mestaruus ja putki jatkuu

Helsinki Roostersin voitto Wasa Royalsista oli joukkueen 20. Vaahteramaljan voitto. Kuudes peräkkäinen voitto tuli hienon esityksen jälkeen lukemin 37 – 9. Roostersin päävalmentaja Marquette Floyd kertoi kamppailun päätyttyä, ettei mitään erityistä tehty otteluun valmistautumisessa.

– Emme tehneet mitään erikoista. Lisäsimme jotain pientä, mutta hyökkäyksessä olemme kauden aikana menestyksekkäästi liikuttaneet palloa juoksuin ja syötöin. Ja aina kun teimme molempia menestyksellä, voiton mahdollisuudet olivat hyvät. Viimeiset kaksi viikkoa me vain hioimme tekemistämme täydelliseksi, ja varmistimme että kaikki keskittyvät oikeisiin asioihin.

Keväällä kysyttäessä Floyd ei pelännyt astuessaan viiden mestaruuden jälkeen täyttämään Juha Hakalan paikkaa päävalmentajana. Hän oli kuitenkin tyytyväinen, ettei mestaruusputki katkennut.

– Se oli välittömästi ensimmäinen kysymys mikä kysyttiin kun allekirjoitin valmentajasopimuksen. En paljon katso mitä menneisyydessä on tapahtunut, mutta tuntuu hyvältä, etten katkaissut mestaruusketjua. Jonkun verran oli paineita, mutta en niistä liikoja välittänyt. Tunsin pelaajat ja valmennus oli jo tehnyt paljon töitä. Minun tarvitsi vain tehdä oma osuuteni saavuttuani. Roostersin organisaatio on kuin kone, sinun tarvitsee vain löytää paikkasi siinä pitääksesi sen käynnissä ja sen me teimme kauden aikana.

Roosters-hyökkäys liikutti palloa enemmän maata pitkin kuin heittopeleillä. Välierästä poiketen finaalissa laitahyökkääjät nappasivat melkein kaikki syötöt kiinni ahtaissakin paikoissa, kun niihin oli tarvetta turvautua. Roostersin hyökkäyksenkoordinaattori Mikko Koikkalaisella oli aihetta riemuun ensimmäisen koordinaattorina saavutetun Vaahteraliigan mestaruuden jälkeen.

– Ihan älyttömän tyytyväinen. Meidän suunnitelma toimi täydellisesti, me pystyttiin yllättämään heidät. Todella kovaa suorittamista tänään, olen todella tyytyväinen tällä hetkellä kaikkiin pelaajiin ja valmentajiin.

Pelinrakentajia valmentava Oskari Niemi tarkkaili ottelua katsomosta ja kertoi radion välityksellä havaintojaan sivurajalle.

– Oli ihan mielenkiintoinen peli ylälehtereiltä katsottuna. Hyökkäys toimi tänään hyvin ja juoksupeli, mikä meillä on ollut vahva loppukaudesta, toimi erityisen hienosti. Saatiin ne heittopelit sinne tehtyä. Brandon (Connette) muutaman kerran uskomattomilla omilla yksilösuorituksilla löysi laiturit määrättyihin heittopeleihin ja kyllä oli hieno peli kaiken kaikkiaan.

Viime kaudella Iiro Luoto juhli mestaruutta vielä hyökkäyksenlinjan pelaajana, tänä vuonna valmentajana. Hänen on helppo iloita pelaajien kanssa, jotka ovat tehneet siirtymisestä valmennukseen vaivatonta.

– Hyvät tunnelmat jätkien puolesta, he tekivät hyvän työn koko kauden aikana ja auttoivat minua valmennushommissa kanssa. Siinä on hyvä porukka. Tosi iloinen heidän puolesta ja joukkueen puolesta, että voitettiin.

Puolustuksessa Roostersin puolustajat ovat kauden aikana tavoitelleet nälkäisesti vastustajan pelinrakentajien syöttöjä. Vaahteramaljassakin neljä Vaasan syöttöä päätyi helsinkiläistakapuolustajan näppeihin. Myös juoksupuolustus tukki tehokkaasti vastustajan reitit. Vain yhden maalin päästäneen Roosters-puolustuksen koordinaattori Kari Titola myhäili ottelun jälkeen iloisena pelisuunnitelman toteutumista.

– Se meni just suunnitelman mukaan. Jaardeja tiedettiin että he kykenevät ottamaan. Heillä on hyvä laitahyökkääjäkaarti. Maltettiin pysyä rauhallisina ja saatiin niitä pallon riistoja, mitä ollaan koko kausi haettu ja tänäänkin haettiin. Se oli loistava peli pojilta kyllä. Tämä on kruunu kaudelle.

Roosters puolustus hallitsi ilmatilaa, Jaycen Spears kenttää

Välierän tapaan finaaliottelun ensimmäiset pisteet kirjattiin vierasjoukkueen sarakkeeseen. Hapuilu aloitussyötössä vei pallon Roostersin omalle maalialueelle ja pelinrakentaja Brandon Connettelle ei jäänyt muuta mahdollisuutta, kuin peittää pallo, tuloksena oma maali ja kaksi pistettä vaasalaisille. Oman maalin jälkeen hyökkäysvuoro siirtyi Royalsille. Vuoro päättyi kuitenkin lyhyeen takapuolustaja Pierre Courageuxin ottaessa laitahyökääjän käsistä kimmonneen pallon itselleen.

Courageuxin palautuksen jälkeen helsinkiläiset pääsivät aloittamaan oman hyökkäyksensä noin 30 jaardin päässä vastustajan maalista. Connetten hankittua kertaalleen uudet yritykset juoksulla, keskushyökkääjä Jaycen Spears läpäisi kentän hänelle tyypillisen äkillisen suunnanvaihdon avulla aina vaasalaisten maalialueelle. Ville Ronnun lisäpistepotkulla Roosters siirtyi 7 – 2 johtoon

Wasa Royals sai seuraavalla hyökkäysvuorollaan liikutettua pelivälinettä paremmin, mutta joutuivat tyytymään potkumaaliyritykseen. Ohi menneen potkun jälkeen helsinkiläishyökkäys asteli kentälle ja vastasi Brandon Connetten pitkällä syötöllä Bernard Lusterille, siirtäen pallon vaasalaisten kenttäpuoliskolle. Jaycen Spearsin kannoin ja syötöllä Miro Kadmirylle peliväline päätyi jo Royals maalin tuntumaan. Keskushyökkääjä Karri Pajarinen viimeisteli maalin juoksulla hyökkäyksenlinjan avaamasta aukosta, kurottaen pallon maaliviivan yli ja Ronnun potkulla tulostaululle lisättiin lukemat 14 – 2.

Vaasa vastasi tuoden onnistuneilla syötöillä pallon Roosters maalin läheisyyteen ja tukimiehenä normaalisti pelaava Chris Young kantoi sen maaliin. Spencer Cutlanin lisäpiste tasoitti tilanteeksi 14 – 9. Helsinkiläiset eivät hätkähtäneet vaan liikuttivat palloa vauhdilla eteenpäin ja Connette viimeisteli jaardin päästä joukkueensa seuraavan maalin Ville Rontu onnistui lisäpistepotkussa ja  tilanne oli 21 – 0. Royals pääsi vielä Roostersin maalin tuntumaan. Takapuolustaja Akseli Olinin syötönkatko kuitenkin pysäytti hyvin edenneen hyökkäyksen, eikä lisää pisteitä tehty ennen väliaikaa.

Royalsin hyökkäys aloitti kolmannen neljänneksen hyökkäävänä joukkueena, mutta takapuolustaja Curtis Slaterin syötönkatko siirsi vuoron Roostersille. Tulosta ei syntynyt ja Roosters joutui luopumaan pelivälineestä lentopotkulla, kuten Royals seuraavalla hyökkäysvuorollaan. Helsinkiläisten seuraava vuoro oli vaikeuksissa, kun puolenkentän tuntumassa edessä oli kolmas yritys ja edettävää matkaa oli 26 jaardia uusia yrityksiä varten. Syöttöhämäyksen jälkeen Brandon Connette antoi pallon Jaycen Spearsin kainaloon, ja Spears onnistui pujottelemaan vaasalaispuolustajien ohi maaliin saakka. Lisäpistepotkun epäonnistuttua Roostersin johto oli jo vakuuttava 27 – 9.

Vaasalaisten vastaisku lähti nopeasti käyntiin Royalsin pelinrakentaja Justin Sottilaren onnistuessa löytämään syötöllään laitahyökkääjä RJ Longin pelivälineen päätyessä helsinkiläisten kenttäpuoliskolle. Se kuitenkin tyrehtyi nopeasti Okko Outisen taklatessa pallon irti Sottilarelta ja Olof Flemströmin ottaessa pallon Roostersille.

Omalta 20 jaardin linjalta alkanut hyökkäysvuoro siirsi pallon jaardin päähän vastustajan maalista. Kesän ensimmäinen Roosters kikkapeli nähtiin kun Brandon Connette oli sivuttaisliikkeessä, kuin vaihtaen pelikutsua. Aloitussyöttö syötettiin suoraan Jaycen Spearsille, joka lähti juoksemaan sivusuunnassa ja antoi pallon puolestaan vastaan tulevalle Miro Kadmirylle. Vanhan pelinrakentajan vaistolla Kadmiry piti kiinni suunnitellusta kuviosta syöttäen pallon oman juoksun sijaan. Syöttö kuitenkin päätyi Vaasan maalialueella suoraan RJ Longin syliin.

Royals sai hyökkäysvuoron, mutta Curtis Slater palautti kuitenkin tilanteen ennalleen ottamalla illan toisen syötönkatkonsa ja palauttamalla pelivälineen takaisin viiden jaardin linjalle. Jaycen Spears viimeisteli ottelun kolmannen maalinsa ja Ville Rontu neljännen lisäpisteensä. Ottelun viimeistä pistesuoritusta edelsi vuorostaan Royalsin hapuilu lentopotkun aloitussyötössä oman maalin lähistöllä. Ville Rontu viimeisteli potkumaalilla ottelun loppunumerot 37 – 9.

Maple league champions 2017

Maple league champions 2017

Kaikki meillä tosiaan toimi

Neljättä Vaahteramaljaansa pelannut keskushyökkääjä Jaycen Spears valittiin kolmannen kerran ottelun parhaimmaksi pelaajaksi. Hän eteni 16 juoksulla 153 jaardia ja vieraili kolmasti vastustajan maalialueella. Lisäksi hän keräsi kahdella syötönvastaanotolla 36 jaardia.

– Asenteeni tulla mestaruusotteluihin on jättää kaikki kentällä, poistua kentältä ja tietää pelikenkiä riisuessa ettei ole enää mitään jäljellä. Ja jos sen tuloksena olen pelannut hyvin, niin näin se toimii, Spears kuvaili peliasennettaan.

Hänestä vaikutti että Royalsin puolustus ei ehkä ollut kaikkein terävimmillään lauantai-iltana.

– Tuntui että he eivät olleet yhtä nälkäisiä kuin viime pelissä.  Ei tuntunut siltä että he olisivat tulleet päälle niin kuin aikaisemmin. He jotenkin varoivat hieman ja me pystyimme hyökkäämään. Siksi meidän juoksupeli oli niin vahvaa tässä pelissä.

Pelinrakentaja Brandon Connette nosti ottelun jälkeen hattua joukkueensa puolustukselle. Myös hyökkäyksen pelisuunnitelma toimi ja siihen oli paljon aihetta olla tyytyväinen.

– Puolustus pelasi todella hienon pelin ja hyökkäyksessä toteutimme pelisuunnitelman. Ennen ottelua laitoimme paineen hyökkäyksenlinjan ja keskushyökkääjien harteille. Totesimme, että jos pystymme juoksemaan pallon kanssa, pelistä ei tule tiukkaa. Tiesin sen koska toisessa pelissä Royalsia vastaan yritimme heittää liikaa. Emme antaneet palloa tarpeeksi Karrille ja Jaycenille. Eli tähän peliin suunnitelmana oli laittaa vastuu linjan ja keskushyökkääjien niskaan, ja he kantoivat sen. Minulle ei ollut painetta missään vaiheessa ottelua, minun tarvitsi vain antaa palloa koko ilta ja se oli helppoa.

– Eli hyökkäyksessä suoritimme juuri niin kuin oli tarkoitus. Peli oli sellainen kuin halusimme. Ja puolustuksessa he pelasivat niin kuin koko kauden. He päästivät vain yhden maalin, ja jos emme voita joukkuetta joka tekee vain yhden maalin, jossain on vikaa. Mutta me voitimme ja se tuntuu hyvälle, Connette kertasi ottelua.

– Kaikki meillä tosiaan toimi. Me oltiin valmis tähän matsiin niin hyvin mitä vaan voi olla. Yksilöinä me oltiin monessa osaa parempia ja joukkueena me oltiin parempia ja tämä on se lopputulos. Me toteutettiin vaan niin paljon paremmin tänään, laitahyökkääjä Miro Kadmiry kuvasi mestaruuden avaimia.

Pelin jälkeen häntä jo nauratti kikkapelin lopputulos.

– Joo siinä kävi vähän pientä ongelmaa. Kikkapeli mitä oltiin treenattu pari kertaa ja oltiin treenattu vaan sitä että se heitto onnistuu.  Nyt se ei ollut auki siellä ja ei tullut mieleen että olisi voinut itsekin juosta. Se oli puhtaasti minun tyhmyyttä, Kadmiry pyöritti naureskellen päätään mestaruuspaita päällä.

Puolustuksen linja sai hyvin suojeltua pelinrakentajaa ja avattua juoksureittejä keskushyökkääjille. Samuli Vehkomäki oli iloinen kun vastustajan puolustuksen vaarallisimmat pelaajat pysyivät kurissa.

– Saatiin toteutettua omaa suunnitelmaa koko matsin, niin siitä tämä homma lähti. Saatiin Royalsilta Chris Young ja Efe Evwaraye kuriin sieltä boksista. Se oli avain tähän onnistumiseen tänään. Oma peli meni ihan jees, meni ainekin paremmin mitä Vaasassa, ja se on ihan hyvä lähtökohta.

Kaikki täyttivät oman ruutunsa

Roosters puolustus katkoi tehokkaasti Royalsin pelirakentaja Sottilaren syöttöjä. Akseli Olin nostaa esiin joukkueensa asenteen yhdeksi ottelun ratkaisutekijäksi.

– Ottelu oli alkuun aika jännittävä, mutta kyllä se sitten näkyi että ehkä meidän rutiini ja toisaalta pelaajamateriaali vei tuon meille. Oltiin valmistauduttu hyvin ja en epäile etteikö Royalskaan olisi käyttänyt kaikkea mahdollista aikaa tähän otteluun valmistautumiseen, mutta kyllä se vaan niin oli, ettei heillä loppupeleissä ollut hirveästi aseita. Vähän sama kuin viime vuonna. Jotenkin tämä porukka mikä meillä on, on vaan niin motivoitunut ja niin tavoiteorientoitunut, että tähän tämä kaikki kulminoitui.

Pierre Courageux pelasi viimekaudella Vaahteramaljassa Crocodilesin pelipaidassa. Seinäjoki on useana vuonna ollut huipulla kilvoittelemassa Roostersin kanssa kärkisijoista, mutta eroja joukkueiden välillä löytyy.

– Ero on pääasiassa organisaatiossa. Viime vuonna oli todella hyviä pelaajia (Seinäjoella). Tänä vuonna on enemmän taitavia pelaajia (Roostersissa), nuoria pelaajia. Meillä on syvyyttä pelaajaringissä, mutta pääasiassa ero on muiden kuin pelaajien panoksessa. Jarmo (Lahti), Leena (Vehkomäki) ja muut tekevät kaikkensa, jotta joukkue toimisi hyvin ja tämä on tulos. Kaikki ovat valmistautuneet jo viime syyskuusta alkaen ja minä liityin mukaan maaliskuussa ja me jatkoimme uudestaan ja uudestaan, enemmän ja enemmän. Tämä on kaikkien, koko joukkueessa, kovan työn lopputulos

– Olen todella iloinen ja ylpeä puolustuksestamme, koska tämä on ehdottomasti paras peli jonka pelasimme tänä vuonna. Me pelasimme mahtavasti yhdessä tiivistä puolustusta, täydellistä puolustusta. Kommunikoimme hyvin, pidimme heidän etenemisen kurissa ja vain yksi maali heille. Todella upeaa työtä kaikilta puolustuksessa, Courageux jakaa kiitosta kaikille puolustajille.

– Puolustuksessa halusimme pelata aggressiivisesti alusta loppuun. Minusta kaverit tekivät hienoa työtä tänään. Pidimme huolta, että rajoitimme heidän juoksuaan ja heidän avainpelaajiensa syöttöjen kiinniottoja ja otimme mestaruuden, Curtis Slater riemuitsi.

Hänen toinen kautensa Suomessa oli kokemisen arvoinen ja tänne kannatti tulla.

– Se oli todella sen arvoista. Etenkin kun olemme raataneet todella kovaa koko kauden, kuinka olemme pelanneet yhdessä joukkueena, tukeneet toisiamme. Joukkuekemia, jonka olemme rakentaneet välillemme, on upea. Varsinkin kun saavutetaan mestaruus, kuten tänään. Hieno tunne ja voimme nauttia tänä iltana.

Alku aina hankala, mutta lopussa kiitos seisoo, mietti puolustuksenlinjan Okko Outinen finaalin päätyttyä.

– Kyllä siinä ensimmäisellä puoliajalla oli paljon asioita. Vaasa sai paljon jaardeja, ei kuitenkaan päässyt taululle, kuin sen yhden maalin verran. Taivuttiin kyllä, muttei niin sanotusti murruttu. Kyllä siinä varsinkin ensimmäinen puoliaika oli tiukkaa vääntöä.

Alun jähmeyden linjojen välisessä väännössä hän laittoi liian ajattelun piikkiin.

– Se oli alkuun vähän, en tiedä oliko jännityksestä, mutta ihan liikaa tuli mietittyä, ei tullut reagoitua. Vaasa sai sillä, että pelirakentajalla oli liikaa aikaa, mutta se alkoi pelin loppua kohden kääntyä tosi paljon. Lopetettiin miettiminen ja alettiin tekemään. Se näkyi tulostaululla ja kentällä. Ja meidän nuoret pelaajat pelasivat erinomaisesti.

Yksi Outisen kehumista nuorista pelaajista, Edward Vesterinen puolustuksen linjassa, ei viime syksynä osannut odottaa pelaavansa Vaahteramaljan aloituskokoonpanossa seuraavana vuonna.

– Onhan tämä ihan hienoa. En oikein harjoituskaudella odottanut. Luulin että pelaan vielä junnuissa, mutta sitten yhtäkkiä pelasinkin miehissä. En koskaan miettinyt, että aloittaisin Vaahteramaljassa. Tämä on yksi askel eteenpäin minun jenkkifutisuralla. On tämä ollut ihan ok kausi, parannettavaa on aina. Peli sujui ihan okei.  Vastustaja oli kova. Tuli aika paljon blokkeja alas, jotka vähän vaikeutti. Mutta siitä selvittiin ja pysäytettiin heidän hyökkäys ja voitettiin peli.

Toinen vakuuttavan kauden pelannut nuorempia pelaajia edustava Viljo Lempinen nautti Vaahteramaljan voittamisen lisäksi kaikesta kokemuksesta ja opista mitä kauden aikana on kertynyt.

– Tämä tuntuu ihan uskomattoman hienolta. Niin paljon kehitystä tullut tämän kauden aikana, ettei voi edes sanoin kuvailla. Ja se johtuu oikeastaan kaikki tästä joukkueesta, minkälaisessa ympäristössä on saanut harjoitella ja pelata. Ja tietenkin valmennuksesta, todella hienoa työtä, mitä on saanut oppia heiltä. Tämä peli oli joukkueelta ihan törkeän hieno. Yksilösuorituksilla ei ole ainakaan omalla kohdalla mitään merkitystä tässä vaiheessa. Tämä oli niin hieno peli koko joukkueelta. Kaikki pelasivat todella hyvin ja täyttivät oman ruutunsa just niin kun piti. Tälleen siinä sitten käy.

Seuralla hyvä kausi

Amerikkalaisen jalkapallon kilpasarjat ovat Helsinki Roostersin osalta tältä kaudelta ohi. Seuran puheenjohtaja Jarmo Lahdella on miesten mestaruuden lisäksi aihetta tyytyväisyyteen myös muiden joukkueiden menestyksen ja hyvän työn johdosta.

– Tosi hyvä fiilis jäi (kaudesta), kun menestyttiin niin monessa tasossa. Miesten ja U19 mestaruus, naisten ja U15 hopea ja U17:kin pääsi välieriin. Kyllähän se tosi hyvältä tuntuu että on laajalla rintamalla menestytty.

­ – Joukkue näytti tänään hyvältä. Alussa pieni kämmi, mutta lähtivät tekemään töitä ja hoitivat ottelun niin kuin pitikin, Lahti kehui tuoreiden Suomen mestareiden esitystä Vaahteramaljan voiton jälkeen.

Kausi 2017 alkaa olla paketissa. Helsinki Roosters kiittää kaikkia kannattajiaan. Toivottavasti näemme ensikaudella uudelleen!

Katso ottelun huippuhetket Ruutu.fi:stä

Ottelun tilastot

Teksti: Pekka Lylyharju
Kuvat: